Foto: F64

Zemkopības ministru Jāni Dūklavu (ZZS) un Saeimas deputāti, bijušo premjeri Laimdotu Straujumu (V) nu var uzrunāt par Doctor honoris causa jeb Goda doktoru. Abiem politiķiem Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Senāts piešķīris Goda doktora grādu. Portāls "Delfi" skaidro, ko nozīmē šis tituls un kādus pienākumus tas personām uzliek dažādās Latvijas universitātēs.

Straujumai, kurai ir ekonomikas doktores zinātniskais grāds, sadarbība ar LLU sākusies 1993. gadā. Viņa "devusi ieguldījumu lauksaimniecības politikas īstenošanā un izglītības attīstībā, savulaik veidojot Latvijas lauksaimniecības centru. Būtisks ir Straujumas kā Ministru prezidentes atbalsts bioekonomikas virziena attīstībā, kuru LLU šobrīd sākusi īstenot", iepriekš skaidrojusi universitāte.

Tāpat universitāte uzteic Dūklava, kurš ieguvis inženiera mežkopja grādu, un viņa vadītās ministrijas atbalstu nozares politikas dokumentu un normatīvo aktu izstrādē. "Turklāt Dūklava kā ministra darbība veicinājusi lauksaimniecības, meža, pārtikas un veterinārmedicīnas zinātnes sekmīgu attīstību," paudusi Zemkopības ministrijas pakļautībā esošā LLU.

Goda doktora amata kandidātu sijāšana

Zinātniskās darbības likums nosaka, ka universitātes par īpašiem nopelniem zinātnē var piešķirt Goda doktora grādu, vienlaikus tajā noteikts, ka piešķiršanas procedūru un kārtību nosaka augstskolas. Portāls "Delfi" uzrunāja LLU, Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) un Latvijas Universitātes (LU) pārstāvjus, lai uzzinātu, kā Goda doktori tiek izraudzīti.

Goda doktora amata pretendentu izraudzīšanās kārtība visās augstskolās ir līdzīga. Sākumā pretendenti tiek izraudzīti augstskolu fakultāšu un institūciju līmenī. Jau šajā posmā tiek skatīts kandidāta dzīves gājums, viņa sasniegumi un ieguldījums universitātes attīstībā.

Tālāk pretendentu atbilstību LU gadījumā vērtē Senāta komisijas, LLU – Studiju padome. Tālāk par titula piešķiršanu lemj augstskolas Senāts.

RSU Goda doktora tituls tiek piešķirts kopš 1990. gada, LLU kopš 1992. gada un LU kopš 1924. gada.

RSU Senāts titulu piešķir par izciliem sasniegumiem un nozīmīgu ieguldījumu Latvijas un RSU attīstībā. Starp RSU Goda doktoriem ir virkne ārzemju profesoru. Savukārt starp politiski redzamākajām personām ir bijušais Valsts prezidents Valdis Zatlers, norāda universitātes pārstāvis Edijs Šauers.

Foto: LETA

Bijušajai Valsts prezidentei Vairai Vīķei-Freibergai Goda doktora titulu piešķīrusi LU, un eksprezidents Andris Bērziņš ticis pie LU Goda biedra statusa.

Runājot par Goda doktoru pretendentiem, LU prorektors Valdis Segliņš skaidro, ka tiek vērtēts personas ieguldījums studiju programmas vai zinātnes attīstībā. Tāpat Goda doktora titula kandidāti ir personas, "kam līdzināties". "Tai jābūt ar izciliem panākumiem un atpazīstamību pasaulē. Tātad par Goda doktoriem jau no sākuma tiek izvirzītas personas, kas ir pazīstamas ārzemēs. Tie, kas varētu studiju programmu vai pētniecības virzienu no Latvijas celt saulītē," uzsver Segliņš.

LU Goda doktoru izvērtēšana ir stingra. Kad pretendenti izraudzīti universitātes fakultātēs vai institūcijās, to vērtēšana turpinās Senāta komisijās, kur nereti tiek prasīti arī neatkarīgi vērtējumi par personu no malas, piemēram, citas augstskolas. "Komisijas ļoti bieži noraida [pretendentus]. Fakultātes izvirza daudz vairāk, nekā senāta komisijas apstiprina," norāda LU pārstāvis.

LU Senāts par Goda doktoriem balso vienreiz gadā, taču tos izvirzīt augstskolas institūcijas var biežāk. "Personai jābūt pietiekami pazīstamai, ne tikai savā šaurā jomā, bet viņai jābūt ar pietiekamu atpazīstamību plašākā jomā. Pretējā gadījumā par fiziķi nebalsos valodnieki un otrādi," stāsta Segliņš.

LU Senāts par Goda doktora titula piešķiršanu balso atklāti. Citāda prakse ir RSU un LLU, tur Senāts balso aizklāti.

LLU cer uz turpmāku sadarbību; LU – pieprasa

Augstskolu starpā atšķiras arī Goda doktoru pienākumu izvirzīšanas prakse. Saņemot no RSU Goda doktora titulu, no personas nākotnē nekas netiek prasīts, arī LLU neprasa no Goda doktoriem neko, bet sagaida gan. "Tā faktiski ir pateicība par iepriekš padarīto darbu ar virzību uz sadarbības turpināšanu. Nav tā, ka viņi paraksta līgumu un, nedod Dievs, par to vēl saņem atalgojumu," stāsta LLU Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes dekāne profesore Andra Zvirbule.

Savukārt LU Goda doktoriem noteikts, ka ne retāk kā vienu reizi gadā viņiem ir jāpiedalās studiju procesā. Segliņš uzsver, ka personai pirms kļūšanas par Goda doktoru ir laiks padomāt, vai viņa tiešām to grib. Goda doktora titula amata kandidātam LU ir jāsniedz rakstiska atļauja, ka piekrīt uzaicinājumam un nosacījumam, ka vismaz reizi gadā jāuzstājas LU. "Tikai pēc tam vispār procedūra iet tālāk, nekāda aizmuguriska piešķiršana nav iespējama," stāsta Segliņš.

Interesanti, ka Goda doktora tituls piešķirts filozofam Seram Jesajam Berlinam jau pēc viņa nāves. LU prorektors norāda, ka kritēriji, kam un kā piešķir, laika gaitā ir mainījušies, pēdējo piecu gadu laikā – tie ir visstingrākie.

"Tas ir gods. Gods ar pienākumiem un saistībām. Katrs nemaz tik ļoti nekāro to, jo tie ir pienākumi, ne katrs to gribēs. Mēs tiešām ļoti rūpīgi izvēlamies, pirms aicinām, jo citādi tas diskreditētu augstskolu," turpina LU pārstāvis. "Mums trešo daļu balsu Senātā veido studenti, viņi nav vienkārši cilvēki, un viņi par smukām acīm nebalsos. Viņi ir prasīgi, un [tas ir] pamatoti. Goda doktors ir goda pienākums, mēs viņiem algas nemaksājam. Un viņiem jābūt gataviem ļoti kvalitatīvu produktu piedāvāt par to godu un iespēju."

Arī LLU iepriekš informē kandidātu, taču nav bijis gadījuma, kad persona no iespējamā titula atteiktos. "Tā būtu necieņas izrādīšana universitātei un fakultātei," stāsta Zvirbule. "Ja mēs paskatāmies ārvalstu universitāšu pieredzi, tas ir gods. Arī milzīgām personībām, kuras pat nav beigušas augstskolas, tiek piešķirti Goda doktori."

Lai kļūtu par Goda doktoru, nav nepieciešams kāds konkrēts izglītības līmenis. "Mūsu bijusī prezidente Vaira Vīķe-Freiberga ir [Goda] doktore, skaidrs, ka mēs viņai neprasām to izglītību, bet – cik iespēju ietekmēt, piemēram, folkloristikas attīstību, Latvijas atpazīstamību pasaulē!" min Segliņš.

Paver jaunas iespējas studentiem

LU Goda doktorus var saukt par "importa instrumentiem". "Tas vienmēr paver plašas iespējas mūsu "Erasmus" studentiem, mēs iegūstam citu kvalitāti mūsu studiju programmās, jo viņi [Goda doktori] uzreiz kā viesprofesori nāk. Tas nozīmē, ka studenti var sastapt Eiropas zvaigznes," uzsver Segliņš, piebilstot, ka pirmkārt ieguvēji ir tieši studenti.

Komentējot faktu, ka pēdējā laikā LU Goda doktora titulu saņēmuši tieši profesori no ārzemēm, LU prorektors norāda, ka tieši viņi "dzen uz priekšu mūsu pasniedzējus un neļauj gurķoties".

"Goda doktors ir cieņas un pateicības apliecinājums tiem cilvēkiem, kas ir ļoti ilgstoši sadarbojušies [ar LLU] vai nu profesionālajā jomā, vai nu akadēmiskajā jomā, vai nu ir absolventi, kuri darbojas gan mūsu Absolventu padomē, absolventu klubos un kuri devuši savu pienesumu. Piemēram, ņēmuši studentus praksēs. Mums ir arī uzņēmēji, kurus esam nominējuši kā Goda doktorus," atklāj Zvirbule. "Ir ļoti labi, ka mums ir šie cilvēki, kurus mēs varam uzrunāt."

"Goda doktora titulu noņemt diemžēl nevar," skaidro LU prorektors. Viņa ieskatā Latvijā prasīgums saistībā ar dažādiem tituliem ir būtiski jāpaaugstina, "jo mēs neesam balto lāču zemē, tituls ir jānopelna".

LU kopumā piešķīrusi 239 Goda doktora titulus, LLU – 39, bet RSU – 61.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!