Foto: AFI
Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) valsts sekretārs Mareks Gruškevics cer, ka izglītības ministra Roberta Ķīļa lēmums par disciplinārlietu pret viņu un plāniem jau drīzumā aizrotēt citā amatā nav izrēķināšanās un saistāma ar viņa politiskajām aktivitātēm.

"Es būtu ļoti apbēdināts, ja šis jūsu pieņēmums izrādītos patiesība, jo es ceru, ka neviens šajā valstī netiek sodīts par savu politisko aktivitāti, zinot to, ka pirms vairāk nekā desmit gadiem vairāki aktīvi un darboties spējīgi jauni cilvēki nodibināja Tautas partiju. Ļoti negribētu ticēt tam, ka šis būtu iemesls. Ja tā izrādītos, es būtu pavisam bēdīgs," teica Gruškevics.

Viņš pastāstīja, ka saruna ar ministru par konstatētajām nepilnībām saistībā ar miljonus vērtiem iepirkumiem un rotāciju viņam beigusies pirmdien ap deviņiem vakarā un tās laikā Ķīlis izteicis bažas saistībā ar iepirkumiem, par ko Gruškevics kā augstākais ierēdnis jau esot "veicis darbības, lai laicīgi pārliecinātos, vai visi likumi tiek ievēroti un nebūtu bažas".

Ministrs pieļāvis, ka, iespējams, saistībā ar iepirkumu procedūrām varētu ierosināt dienesta pārbaudi un pārcelt valsts sekretāru citā amatā valsts pārvaldē, par ko, atbilstoši abu runātajam, skaidrība varētu būt nedēļas laikā.

Tomēr, kamēr notikusi šī abu amatpersonu saruna, Latvijas Televīzijas raidījumā "Panorāma" jau izskanējusi informācija, ka dienesta pārbaude noteikti tiks ierosināta un Gruškevicu rotēšot prom no IZM citā amatā valsts pārvaldē. Šādas atšķirīgas informācijas izskanēšana medijos, turklāt vēl pirms notikusi viņu saruna, Gruškevicam viesusi pārdomas, tāpēc viņš otrdien grib vēlreiz par to izrunāties ar Ķīli.

Viņš nezinot, kurā sfērā varētu turpināt savas darba gaitas, taču uzskata, ka 12 gadus ilga pieredze valsts pārvaldē viņam ir devusi lielu pieredzes bagāžu, ko varēs izmantot kādā citā valsts pārvaldes institūcijā. Savukārt Ķīļa komandā IZM valsts sekretāra amatā acīmredzot esot vajadzīgs cita rakstura vadītājs ar citādākām personiskajām īpašībām, vērtēja Gruškevics.

Jau vēstīts, ka izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis Latvijas Televīzijas raidījumam "Panorāma" pirmdien pastāstīja, ka Gruškevics zaudēs savu pašreizējo amatu un valdība par viņa rotāciju uz kādu citu iestādi varētu lemt jau otrdien.

"Esmu pievērsis uzmanību vairāku lēmumu ķēdei, kas rada risku vairākos projektos un iepirkumos, ko ministrija ir veikusi. Mēs esam rīkojušies, lai šos procesus apturētu, esam pārrunājuši šos jautājumus ar valsts sekretāru un viņš pēc šīs sarunas ir devis piekrišanu un gatavību rotācijai," stāstīja ministrs un paskaidroja, ka viens no pārkāpumiem saistīts ar procedūras neievērošanu datoru iepirkumā, kas valsts budžetam varēja radīt 9 miljonu latu zaudējumus.

Ministrijas ierēdņi nav korekti veikuši visas procedūras, līdz ar to pastāvēja risks zaudēt Eiropas fondu līdzekļus un izdevumi būtu jāsedz no valsts budžeta. "Ir radīti pamatīgi riski budžetam," teica Ķīlis.

Pret citiem ierēdņiem, kas bijuši iesaistīti šajā lietā, plānots ierosināt disciplinārlietas.
Gruškevics rotācijai esot piekritis un valdība par to varētu lemt otrdien.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!