Foto: LETA

Drošības policija (DP) izbeigusi pirms diviem gadiem sākto kriminālprocesu par nereģistrētās organizācijas "Nepilsoņu kongress" valdes locekļa Aleksandra Giļmana izteikumiem, kuros viņš apšauba Latvijas iedzīvotāju deportāciju.

Augusta beigās DP nolemts izbeigt kriminālprocesu, kas tika sākts 2012.gada 27.jūnijā saistībā ar laikrakstā "Čas" un interneta portālā "www.imhoclub.lv" publicēto Giļmana rakstu par 1941.gada represijām. Izmeklēšanā tika nozīmētas vairākas ekspertīzes, kā arī nopratināts Giļmans, tomēr saņemtie ekspertu atzinumi liecina, ka Giļmana publikācijā minētais neatbilst vēstures avotiem un zinātnes faktiem, informēja DP.

Šis darbs ir vērtējams kā publicistisks raksts, kurš balstīts uz viņa personīgi iegūto informāciju, ko viņam snieguši vecāki, tuvinieki, draugi un citi paziņas, kas atradās izsūtījumā no 1941.gada līdz 1957.gadam, taču saskaņā ar tiesībsarga atzinumu tas nepārkāpj Satversmē, ANO "Starptautiskā pakta par pilsoniskajām un politiskajām tiesībām" un Eiropas Cilvēktiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijā noteiktās vārda brīvības robežas, norādīja DP.

Līdz ar to nolemts izbeigt šo kriminālprocesu, jo izmeklēšanas gaitā netika konstatēts noziedzīga nodarījuma sastāvs.

Jau ziņots, ka kriminālprocess tika sākts par genocīda, nozieguma pret cilvēci slavināšanu vai īstenotā genocīda, nozieguma pret cilvēci publisku noliegšanu vai attaisnošanu.

Process sākts, izskatot Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas valstiskās audzināšanas apakškomisijas iesniegumu.

Valstiskās audzināšanas apakškomisija nosodīja Giļmana izteikumus, kuros viņš noliedz PSRS veikto Latvijas iedzīvotāju deportāciju traģiskumu un uzsver, ka deportācijas organizējuši latviešu tautības cilvēki.

Giļmans jau agrāk nonācis tiesībsargājošo iestāžu redzeslokā par saviem izteikumiem. Prokuratūra viņam bija uzrādījusi apsūdzību par nacionālā naida kurināšanu un aicinājumu gāzt valsts varu, taču tiesa pirms vairākiem gadiem viņu attaisnoja.

Giļmans krievu skolu aizstāvības štāba interneta mājaslapā, komentējot rakstu, bija paziņojis, ka "latviešu valsts ir tāds pats absolūts ļaunums kā nacistu valsts, bet, par laimi, daudz vājāks un gļēvulīgāks". Pēc viņa teiktā, Latvijas valsts uzskatāma par "saknē apkaunojošu". Giļmans uzsvēris: ja būs iespēja, Latvijas valsti vislabāk būtu likvidēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!