Foto: LETA
Sabiedrības integrācijas fonds (SIF) izsludinājis iepirkumu sociālā darbinieka un piecu mentoru piesaistei pārvietotajiem patvēruma meklētājiem, bēgļiem un personām ar alternatīvo statusu, liecina sludinājums Iepirkumu uzraudzības biroja mājas lapā.

Šie darbinieki strādās līdz jūnija beigām, kad plānots izsludināt atklātu konkursu, ko publicēs arī ES oficiālajā vēstnesī, meklējot sociālos darbiniekus un mentorus gan patvēruma, kas Latvijā ieradušies pārvietošanas programmas ietvaros, gan citiem.

Sociālais darbinieks nodrošinās katras personas sociālā gadījuma vadību, kā arī sadarbībā ar sociālo mentoru sastādīs individuālus sociālekonomiskās iekļaušanas plānus un koordinēs atbalsta sniegšanu ar pašvaldību sociālajiem dienestiem, veselības aprūpes iestādēm un skolām. Pakalpojumu varēs saņemt, kamēr personas vēl ir patvēruma meklētāja statusā, un pēc bēgļa vai alternatīvā statusa iegūšanas ne ilgāk par gadu.

Izsludinātajā iepirkumā pretendentiem, kas var būt gan fiziska, gan juridiska persona, ir jāpiesakās līdz 22.februārim. Līgumu plānots slēgt līdz 2016.gada 30.jūnijs par 17 600 eiro.

Pretendentam ir jābūt pieredzei sociālā darba un/vai sociālā mentora pakalpojumu sniegšanā individuāliem klientiem vai grupām, īpaši ģimenēm ar bērniem, trešo valstu valsts piederīgajiem, patvēruma meklētājiem vai bēgļiem vai personām ar alternatīvo statusu, nodrošinot sociālā gadījuma vadīšanas un pārraudzības procesu, tādējādi sekmējot klienta krīzes situācijas pārvarēšanu un veicot šīs personas iekļaušanos sabiedrībā.

Sociālajam darbiniekam izvirzītās prasības ir izglītība sociālajā darbā, trīs gadu pieredze darbā ar individuāliem klientiem vai grupām, īpaši ģimenēm ar bērniem, trešo valstu valsts piederīgajiem, patvēruma meklētājiem vai bēgļiem vai personām ar alternatīvo statusu, sagatavojot un īstenojot sociālās rehabilitācijas plānus, spēja patstāvīgi pieņemt lēmumus, labas latviešu valodas zināšanas, kā arī labas vismaz vienas citas svešvalodas zināšanas, piemēram, angļu, franču, krievu.

Mentoram izvirzītās prasības ir augstākā vai nepabeigta augstākā izglītība humanitārajās zinātnēs, ja nav pabeigtas izglītības, nepieciešama vismaz viena gada praktiska pieredze darbā ar individuāliem klientiem vai grupām, īpaši ģimenēm ar bērniem, trešo valstu valsts piederīgajiem, patvēruma meklētājiem vai bēgļiem vai personām ar alternatīvo statusu, nodrošinot praktisku atbalstu, veidojot izpratni par dzīvi sabiedrībā, palīdzot reālā sabiedrības vidē apgūt ikdienai nepieciešamās prasmes, kā arī sniedzot atbalstu ikdienas situāciju risināšanā, labas latviešu valodas zināšanas, kā arī labas vismaz vienas citas svešvalodas zināšanas.

SIF apkopotā informācija liecina, ka kopš 1998.gada, kad Latvijā izveidota patvēruma pieteikšanas sistēma, patvērumu ir pieprasījušas 1621 personas, bēgļa statuss piešķirts 65 personām, savukārt alternatīvais statuss – 137 personām. Personu skaits, kuras ikgadēji ierodas Latvijā patstāvīgi, ir aptuveni 300 personas gadā.

Latvija 2015.gada rudenī ir apņēmusies, sākot ar 2016.gadu, Eiropas Savienības pārvietošanas programmas ietveros uzņemt daļu Eiropas patvēruma meklētāju. Pēc pašreizējām aplēsēm no 531 personas, kura tiks pārvietota no Grieķijas un Itālijas, 2016.gadā Latvijā ieradīsies aptuveni 350 personas un 2017.gadā vēl 181 personas.

Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde 5.februārī pārvietošanas programmas ietvaros uz Latviju no Grieķijas pārvietoja sešas personas, kam nepieciešama starptautiskā aizsardzība, un šobrīd atrodas patvēruma meklētāju izmitināšanas centrā "Mucenieki". Nākamajos mēnešos plānots pārvietot vidēji 20 līdz 30 personas mēnesī.

Sociālā darbinieka pakalpojuma sniegšanai darba telpas tiks nodrošinātas patvēruma meklētāju izmitināšanas centrā "Mucenieki". Sociālajam darbiniekam vienlaicīgi plānots piesaistīt ne vairāk kā 120 patvēruma meklētājus, bēgļus vai personas ar alternatīvo statusu, bet mentoram 20.

Sociālo darbinieku un mentora pakalpojums ir viena no projekta "Dažādību veicināšana (diskriminācijas novēršana)" aktivitātēm, kuras mērķis ir samazināt šķēršļus, ar ko sastopas sociālās atstumtības un diskriminācijas riskiem pakļautie cilvēki. To finansē no Eiropas Savienības fondiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!