Foto: LETA

Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) un satiksmes ministrs Anrijs Matīss pirmdien parakstīja nodomu protokolu par sadarbību, lai Rīgā elektriskajos vilcienos varēs izmantot e-talonus, kurus iedzīvotāji izmanto arī galvaspilsētas sabiedriskajā transportā, portālu "Delfi" informēja Rīgas domē.

Plānots, ka turpmāk elektriskajos vilcienos Rīgas teritorijā būs izmantojami tie paši e-taloni, ko iedzīvotāji lieto pilsētas sabiedriskajā transportā. Braucieniem pilsētas robežās vilcienā būs vienots tarifs - 50 santīmu. Nestrādājošie pensionāri, skolēni un invalīdi varēs braukt bez maksas, bet citu atlaižu kategorijām tādas pašas atlaides kā pilsētas transportā tiks saglabātas arī vilcienos.

Plānots, ka atlaižu piemērošanai elektrovilcienos Rīgas pašvaldībai būs nepieciešami aptuveni 350 000 latu gadā.

Jautājumu par dzelzceļa pārvadājumu iekļaušanu Rīgas  kopējā pasažieru apkalpošanas sistēmā un vienotas  atlaižu sistēmas piemērošanu  tiks izskatīts Rīgas domes sēdē 14.maijā. Pēc tam tiks noslēgts attiecīgs pakalpojumu līgums ar VAS "Pasažieru vilciens",  vilcienos tiks uzstādīti   validatori un jau jūlijā rīdzinieki varēs sākt arī elektrovilcienos  lietot savus e-talonus ar pašvaldības noteiktajām atlaidēm.

Jau ziņots, ka aptuveni pirms diviem gadiem skaļi izziņotais projekts par "e-talonu" ieviešanu vilcienos pamatīgi aizkavējās - "Rīgas Satiksme" (RS) jau iegādājusies nepieciešamās iekārtas un pauda gatavību dažu dienu laikā nodrošināt e-talonu izmantošanu vilcienos visā Latvijā, taču "Pasažieru vilciena" (PV) valdes maiņu dēļ darbs nebija pavirzījies uz priekšu.

Pirms gada toreizējā PV valde negaidīti atsūtījusi "Rīgas Satiksmei" vēstuli ar paziņojumu, ka sadarbība šajā projektā ir izbeigta un līgums vairs nav spēkā, taču vēlāk sarunas par sadarbību atkal atsākās.

Tikmēr RS jau paguvusi projektā investēt aptuveni 700 000 latu - par aptuveni 500 000 latu iegādāti elektronisko braukšanas biļešu lasītāji, kurus varēs izmantot vilcienu konduktori un kontrolieri.  

Par e-talonu ieviešanu vilcienos toreizējā PV vadība svinīgi paziņojusi 2011.gada sākumā, toreiz solot, ka jau maijā "e-talonu" varēs izmantot vilcienos Rīgas teritorijā. Gada laikā šo pakalpojumu uzņēmums plānoja attīstīt tā, lai ar "e-talonu" varētu norēķināties vilcienos visā Latvijas teritorijā.

Iepirkumu uzraudzības birojs atļāvis PV 1,2 miljonu latu vērtu darījumu ar RS un SIA "Rīgas karte" par Rīgas pilsētas sabiedriskā transporta elektronisko biļešu sistēmas izmantošanu, kas ļaus no pavasara vilcienos Rīgas teritorijā lietot "e-talonu". Līgums noslēgts, pamatojoties uz Autotransporta direkcijas pasūtījumu, kas paredzēja līdz 2011.gada beigām ieviest elektronisko norēķinu sistēmu.

Līgums ir noslēgts uz četriem gadiem un paredz, ka katru gadu aptuveni 300 000 latu PV maksās par tehnikas īri un tās apkalpošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!