Foto: LETA

"Vienotības" ģenerālsekretārs Artis Kampars saskata daudz līdzību "Vienotības" un jaundibinātās biedrības "Latvijas attīstībai" idejiskajā lidojumā, taču cer, ka jaunā biedrība nekļūs par šauras nišas sīkpartiju.

Kampars teica, ka, iepazīstoties ar "Latvijas attīstībai" līderu publiski teikto un biedrības mājaslapā rakstīto, saskatījis daudz sakritību ar "Vienotības" priekšvēlēšanu programmā pausto, piemēram, par valsts attīstības iespējām laikā pēc budžeta konsolidācijas beigām. Tieši Repše savulaik kā finanšu ministrs diezgan aktīvi no iekšpuses paātrinājis konsolidācijas procesu un atbalstījis resursu taupīšanu. Taču atliekot cerēt, ka, biedrībai izveidojot partiju, tā nebūs atsevišķs politisks veidojums.

"Mums ir pilnīga ideju sakritība, un es neredzu ne mazākās pretrunas, ka uzņēmēji, kuri līdz šim darbojušies politikas aizkulisēs, ir iznākuši publiski un gatavi nākt ar savām idejām. Atliek tikai cerēt, ka "Latvijas attīstībai" nebūs kārtējā sīkpartija, kas mēģinās paņemt kādu mazu nišu, bet drīzāk darbosies saskaņā ar politisko partiju konsolidācijas tradīcijām un apvienosies ar esošajām politiskajām partijām," uzsvēra Kampars.

Pašlaik gan jāpagaida, kamēr jaunā biedrība no savām nevalstiskas organizācijas pozīcijām nāks ar kādām konkrētām idejām, nevis tikai lozungiem, viņš piebilda.
Tāpat Kampars neredz nekādu apdraudējumu līdz ar kādreizējo "Vienotības" ziedotāju pāriešanu jaunajā biedrībā, jo ""Vienotība" nekad nav bijusi atkarīga no viena vai diviem lieliem ziedotājiem, līdz ar to tā noteikti nav problēma. Ja kādi no šiem ziedotājiem bijuši "Vienotības" atbalstītāji, tad tas noteikti nav kaut kādā veidā trieciens "Vienotības" finanšu stāvoklim," viņš sacīja.

Jau vēstīts, ka Einara Repšes ("Vienotība") vadībā nodibināta biedrība "Latvijas attīstībai", kurā ir arī uzņēmēji Olafs Berķis un Valērijs Belokoņs. Bijušais politiķis Repše neizslēdz arī partijas izveidi.

Biedrības dibinātāju vidū bez Repšes, Berķa un Belokoņa ir arī "Vienotības" biedrs Rīgas domes deputāts Edgars Jaunups, no "Jaunā laika" izslēgtais Repšes līdzgaitnieks Dans Titavs, miljonāri Donāts Vaitaitis un Uldis Mierkalns, "Vienotības" priekšvēlēšanu kampaņas veidotājs Ainārs Ščipčinskis un aģentūras
LETA valdes priekšsēdētāja vietnieks Agris Strautnieks, kā arī tiesību eksperte, bijusī Repšes padomniece Baiba Fromane.

Repše apliecināja, ka joprojām ir "Vienotības" biedrs un augsti vērtē tās līdz šim padarīto. Taču uz jautājumu, vai uz biedrības pamata taps jauna partija, Repše atbildēja, ka "izmantos visas nepieciešamās metodes, lai tuvotos biedrības mērķim – atbalstīt Latvijas attīstību".

"Ja tas būs nepieciešams, es neizslēdzu veidot politisku partiju," apliecināja Repše. "Es saskatu gan Zatlera Reformu partijā, gan "Vienotībā" nopietnus sadarbības partnerus."

Savukārt "Vienotības" frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis teica, ka "Latvijas attīstībai" ir radīta, lai reinkarnētu "Jauno laiku" un varētu veiksmīgi ieņemt uzņēmēju partijas nišu. Viņš atzina, ka līdz ar biedrības izveidi un tās iespējamu pārtapšanu par politisku spēku rastos spriedze Latvijas politiskajā vidē un līdz ar to ir paredzama plašāka pievēršanās uzņēmējdarbības jautājumiem. Tas arī pašreizējām partijām liktu "pievērsties dažam labam nepadarītam darbam ekonomiskās attīstības jomā". Tomēr kopumā biedrības izveide, ņemot vērā tās plānus un iesaistītos cilvēkus, saistāma ar vadmotīvu "reinkarnēt "Jaunā laika" sajūtu", uzskata politiķis.

Viņš norādīja ‒ ja biedrība pārtaps par politisku spēku, ar to ir iespējama sadarbība.
Repše bija "Jaunā laika" dibinātājs un tā pirmais vadītājs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!