Foto: DELFI

Saeimas Prezidijs un Frakciju padome ceturtdien nolēma, ka kandidāti vakantajam Satversmes tiesas tiesneša amatam Saeimas deputātiem jāizvirza līdz šā gada 25. septembrim, portālam "Delfi" pavēstīja Saeimas Preses dienestā.

Kandidatūras jāizvirza, jo Satversmes tiesas (ST) tiesneša amatu nolēmusi atstāt Kristīne Krūma, ko Saeima amatā apstiprināja 2007. gada 19. aprīlī pēc 10 Saeimas deputātu priekšlikuma.

Jau vēstīts, ka Krūma augusta sākumā informēja tiesu, ka nolēmusi amatu pamest pirms pilnvaru beigām pēc pašas vēlēšanās.

Krūma darbu turpinās līdz šā gada 15. oktobrim.

ST ir septiņi tiesneši un tos apstiprina Saeima. Trīs ST tiesnešus apstiprina pēc ne mazāk kā 10 Saeimas deputātu priekšlikuma, divus - pēc Ministru kabineta priekšlikuma un vēl divus - pēc Augstākās tiesas plēnuma priekšlikuma.

Par ST tiesnesi var kļūt Latvijas pilsonis, kas ir ieguvis augstāko profesionālo vai akadēmisko izglītību (izņemot pirmā līmeņa profesionālo izglītību) tiesību zinātnē un arī maģistra (tostarp augstāko juridisko izglītību, kas tiesību ziņā pielīdzināma maģistra grādam) vai doktora grādu. Tāpat nepieciešams vismaz 10 gadus ilgs darba stāžs juridiskajā specialitātē vai zinātniski pedagoģiskajā darbā tieslietu specialitātē zinātniskajā institūcijā vai augstākās izglītības iestādē.

ST tiesnesim jābūt vismaz 40 gadus vecam un ar nevainojamu reputāciju.

ST tiesneša pilnvaru termiņš ir 10 gadi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!