Foto: F64
Izglītības darbinieku organizācijām būs jāvienojas par optimālāko skolotāja un skolēnu proporciju skolās un citiem jautājumiem, kas ir būtiski, strādājot pie priekšlikumiem pedagogu darba algas paaugstināšanu, par izglītības un zinātnes ministra Roberta Ķīļa nostāju portālu "Delfi" informēja viņa padomniece komunikācijas jautājumos Inita Blačforda.

"Vienlaicīgi nevar piedzīvot situāciju, kad, skolotāju skaitam paliekot nemainīgam vai pat palielinoties, ir vērojams nemitīgs skolēnu skaita samazinājums, bet palielinās finansējums. Jau tuvākajā laikā kopīgi jāmeklē risinājumi pedagogu algu mērķdotācijas finansējuma rezerves izlietojumam, kas veidojas bērnu skaita samazinājuma rezultātā. Jāizvērtē vesela virkne faktoru, kas jāņem vērā, izstrādājot skolotāju atalgojuma paaugstināšanas priekšlikumus," uzskata ministrs.

Izglītības darbinieku organizācijām būs jāvienojas ne tikai par optimālāko skolotāja un skolēnu proporciju skolās, bet jāizdiskutē arī par 40 stundu darba nedēļas ieviešanas un apmaksas sistēmas ieviešanas priekšnosacījumiem. "Vienkārši par pliku 10% ciparu vienoties ir bezjēdzīgi," uzskata Ķīlis.

Viņš akcentē, ka pedagogu darba samaksas paaugstināšanas aktualizācija ir viens no vairākiem ar izglītības reformām saistītiem jautājumiem, uz ko ministrs līdz trešdienai aicinājis Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) pārstāvjus sagatavot priekšlikumus. Ministrs tikšanās laikā atkārtoti mudinājis izstrādāt detalizētu piedāvājumu skolotāju darba samaksas paaugstināšanai.

Blačforda norāda, ka Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) darba grupa, kurā piedalās arī LIZDA pārstāvji, pašlaik strādā pie 40 stundu darba nedēļas izstrādes, kas iezīmēs jaunu pieeju pedagogu slodzes noteikšanai.

Savukārt IZM īstenotā Eiropas Sociālā fonda projektā " Pedagogu konkurētspējas veicināšana izglītības sistēmas optimizācijas apstākļos notiek pedagogu profesionālās darbības kvalitātes novērtēšanas sistēmas izstrāde. Šī gada aprīlī un maijā dažādās Latvijas pilsētās plānotas vairākas diskusijas ar pedagogiem, noskaidrojot viņu viedokli gan par 40 stundu darba nedēļas, gan profesionālās darbības kvalitātes pakāpju ieviešanas procesu u.c.

Jau vēstīts, ka LIZDA priekšsēdētāja Ingrīda Mikiško pēc tikšanās ar ministru trešdien paziņoja, ka pedagogi jau no nākamā mācību gada pieprasa palielināt atalgojumu par 10%. Savukārt no 2013.gada janvāra pedagogiem, akadēmiskajam un zinātniskajam personālam atalgojums jāpalielina vēl par 10%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!