Foto: F64
Lai labotu "brāķi", kas ļauj bēgļiem saņemt valsts pabalstu arī pēc Latvijas pamešanas, sagatavotas izmaiņas likumos. Taču tās varētu stāties spēkā tikai nākamgad, ceturtdien vēstīja raidījums "LNT Ziņas".

Šāds scenārijs nepatīk daļai koalīcijas partiju, kas vēlas izmaiņas pieņemt pēc iespējas ātrāk.

Raidījums atgādina, ka bēgļu uzturēšanās pabalsts pieaugušajiem ir 139 eiro mēnesī, bet nepilngadīgie un katrs nākamais cilvēks ģimenē saņem 97 eiro. Ja bēgļi Latviju pamet, pabalstu tiek turpināts maksāt, jo noteikumi neparedz šādā gadījumā pārtraukt maksāt.

Koalīcijas partijas šādu situāciju sauc par nepieņemamu.

"Esošais regulējums ir nepilnīgs. Strādājot ar šiem jautājumiem, īpaši situācijā, kur mēs esam piekrituši bēgļu pārvietošanai no citām Eiropas Savienības dalībvalstīm un arī no Turcijas, mums, protams, ir jāskatās, kas ar šiem cilvēkiem notiks. Un tāpēc ir ļoti svarīgi viņus regulāri uzraudzīt," teica Saeimas deputāte Lolita Čigāne (V).

Arī Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis esošajos noteikumos saskata "diezgan lielu trūkumu", varbūt arī nepilnību likumdošanas jomā.

"Tā būtu loģiska lieta, ja konstatē, ka cilvēks neatrodas fiziski valstī, kura viņam izmaksā pabalstu, ka šādus pabalstus arī pārtrauc maksāt," vērtēja Saeimas deputāts Rihards Kols (VL-TB/LNNK).

"Vienotības" pārraudzībā esošās ministrijas - Iekšlietu, Ekonomikas un Labklājības - ir sagatavojušas labojumus Patvēruma likumā un valdības noteikumus. Saskaņā ar tiem pabalstus saņemtu tikai tie bēgļi, kuri reizi mēnesī ierastos Nodarbinātības valsts aģentūrā.

Čigāne gan norāda, ka izmaiņu pieņemšana ir laikietilpīga un tiek plānots, ka jaunā kārtība stāsies spēkā no nākamā gada. Turpretī premjera partija uzskata, ka jārīkojas nekavējoties, un izmaiņas sola pieņemt jau tuvākajā laikā.

"otrdien, visticamāk, valdības slēgtajā sēdē būs šis jautājums apspriests par tālāko rīcību," teica Brigmanis. Arī Nacionālās apvienības pārstāvis norādīja, ka nevajag vilcināties: "Es atbalstu ZZS pausto pozīciju, ka tas jāveic pēc iespējas ātrāk un jebkādas atkāpes nav nepieciešamas."

ZZS ir pārliecināta, ka izmaiņas jāpieņem steidzamības kārtā, kas ļautu novērst, ka vēl visu šo gadu valsts pabalstu maksā tiem, kuri Latvijā nemaz vairs nedzīvo.

Latvijas Sarkanais krusts, kas palīdz iebraucējiem integrēties, ir paziņojis, ka no Latvijas kopš aprīļa ir aizbēguši vismaz 25 bēgļi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!