Foto: F64
Krievijas lēmums neielaist valstī Eiroparlamenta (EP) deputāti Sandru Kalnieti ir likumsakarīgs pretsolis no Krievijas puses, uzskata eksperti.

Politologs Filips Rajevskis pavēstīja, ka, viņaprāt, galvenais iemesls, kāpēc Kalniete netika ielaista Krievijā, ir EP deputātes aktivitāte Ukrainas kara jautājumā, tāpēc šāds solis no Maskavas puses ir tikai likumsakarīgs.

"Krievija negrib atzīt, ka tā karo Ukrainā, savukārt Kalniete pārstāv tos cilvēkus, kuri uzskata, ka Krievija ir iejaukta karā, piedalās un karo šo karu, un to pauž pietiekoši skaļi Eiropas parlamentā, tāpēc tas ir tāds likumsakarīgs pretsolis no Krievijas puses," pauda Rajevskis.

Politologs arīdzan norādīja, ka noslepkavotā Krievijas opozīcijas politiķa Borisa Ņemcova bēres aktīvi izmanto politiķi, kuriem ir iespēja aizbraukt uz Krieviju un paust alternatīvo pozīciju, savukārt Maskava dara pilnīgi visu, lai šāda veida politiķus ierobežotu.

Savukārt politoloģe Ilga Kreituse pauda, ka šāds Krievijas solis nav nekas īpašs, bet atbildes reakcija, uz ko "Latvija pati ir gājusi", iepriekš atzīstot par nevēlamiem vairākus Krievijas dziedātājus, kā arī uz to, ko Kalniete ir iepriekš teikusi un darījusi.

Kreituse pauda, ka Kalniete turp devās kā EP deputāte nevis kā Latvijas pārstāve,vienlaikus piebilstot, ka daudz lielāks brīdinājums Latvijai būtu gadījumā, ja Maskavā netiktu ielaisti valdības pārstāvji.

Politoloģe uzsvēra, ka būtiskāk par šo notikumu ir tas, ka Latvijas pārstāvniecība bērēs atšķiras no Lietuvas un Igaunijas pārstāvniecības.

"Es nedodu padomus valdībai, katrs dara, kā grib, bet kārtējo reizi Baltijas valstis katra dara savādāk. Mēs, no vienas puses, runājam par Baltijas vienotību, par apdraudējumu no Krievijas, bet, nonākot šādā situācijā, mēs katrs darām savādāk, nekoordinējot, neko īsti nepaskaidrojot, nevis kā savstarpēji saistīts spēks," akcentēja Kreituse.

Jau vēstīts, ka Eiropas Parlamenta deputāte un bijusī ārlietu ministre Kalniete otrdien Maskavā plānoja piedalīties Ņemcova bērēs. No Latvijas uz bērēm devusies arī Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica un Rīgas mērs Nils Ušakovs.

Maskavā Šeremetjeva lidostā Kalnietei izsniegta pavēste, kurā teikts, ka viņai liegta iebraukšana Krievijā saskaņā ar Krievijas Federācijas Iebraukšanas un izbraukšanas likuma 27.pantu, kas nosaka, ka personai var tikt liegta iebraukšana Krievijā, lai nodrošinātu valsts aizsardzības spēju vai drošību, vai sabiedrisko kārtību, vai sabiedrības veselības aizsardzību.

Iebraukšana Krievijā Kalnietei liegta līdz 2019.gadam, un mēģinājums šajā periodā valstī tomēr iebraukt var tikt uzskatīts par kriminālnoziegumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!