Otrdien Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) iepazīstināja ministrus ar valdības rīcības plāna izpildi. Ministrijas līdz šim kavējušās ar 21 pasākuma izpildi, īpaši to, kas saistītas ar reformām.

Lai apkopotu ministru paveikto gada laikā, Kučinskis janvāra izskaņā ar ministriem sāka pārrunāt valdības rīcības plāna izpildi. Otrdien viņš ministriem pauda savus secinājumus.

"Paldies visiem ministriem, paldies visiem par šo ļoti ražīgo gadu," sēdes sākumā pateicās Kučinskis.

Ministru prezidents iepazīstināja ar pērn paveiktajiem 74 pasākumiem tautsaimniecības, valsts drošības, nacionālās identitātes, demogrāfijas, sociālā atbalsta un zinātnes jomā, īpaši izceļot uzsāktās reformas izglītības un veselības nozarēs. Uzdevumus gan nevarot vērtēt tikai pēc to skaita, skaidroja premjers.

Pēc notikušajām Ministru prezidenta sarunām ar visiem ministriem par valdības rīcības plāna izpildi panākta vienošanās par turpmāko rīcību attiecībā uz tiem pasākumiem, kas nav izpildīti noteiktajā termiņā.

No 285 VRP iekļautajiem pasākumiem, 95 pasākumiem vismaz viens izpildes termiņš bija pērnā gada 31. decembris. No šiem pasākumiem ministrijas nav izpildījušas 21 pasākumu, daļa no tiem ir zaudējusi savu aktualitāti, daļa nav pabeigta plānotajā termiņā.

Tāpat, kā skaidrots ziņojumā, bieži vien kavējas to pasākumu izpilde, kuri saistīti ar nozīmīgām reformām. Piemēram, Izglītības un zinātnes ministrija nav vēl izstrādājusi piedāvājumu profesionālās izglītības programmu izmaksu modelim.

Sarunu ar ministriem laikā Kučinskis identificējis jaunus pasākumus, kas sākotnēji nav bijuši iekļauti rīcības plānā. Piemēram, Finanšu ministrijai un Labklājības ministrijai (LM) līdz marta beigām uzdots izstrādāt un nodokļu politikas pamatnostādnēs iekļaut pasākumus sociālā budžeta ilgtspējas nodrošināšanai.

Un LM līdz 31. martam jāiesniedz izskatīšanai Ministru kabineta (MK) sēdē ziņojums par sabiedrības novecošanās izaicinājumiem, kuri risināmi sākot ar 2021. gadu.

Kučinskis, atskaitoties par valdības paveikto, iezīmēja piecus jautājumus, par kuriem vēl nepieciešama politiska vienošanās. Vienošanās jāpanāk par par Minimālo ienākumu atbalsta sistēmas pilnveides pasākumiem, tai skaitā minimālajām pensijām un garantēto minimālo ienākumu palielināšanu, ņemot vērā budžeta finanšu iespējas.

Tāpat vēl priekšā politiskā vienošanās par sadarbības teritoriju pilnveidošanu, integrējot tajā sabiedriskā transporta, veselības un izglītības pakalpojumu nodrošināšanu, un par piespiedu dalītā īpašuma tiesisko attiecību privatizētajās daudzdzīvokļu mājās izbeigšanas likumprojekta virzību Saeimā.

"Es atļāvos šodien ne tikai skatīties uz pagātni," skaidroja Ministru prezidents. "Mums ir jāskatās vairāk uz tālākajām darbībām. Kā jau teicu, ir jāiet uz priekšu."

Pēc MK sēdes Kučinskis žurnālistiem atzina, ka cer, ka nākamais gads iezīmēsies ar tautsaimniecības attīstību. Komentējot to, ka pērn nav izpildīts 21 pasākums, premjers norādīja, ka "ir viegli uzdevumi un ārkārtīgi smagi" un tas ir komandas darbs, līdz ar to nekomentēs atsevišķu ministru veikumu.

Iepriekš premjers par plāna izpildi ziņoja novembrī, aicinot necelt trauksmi. Tad MK lēma par vairāku valdības rīcības plāna pasākumu termiņu pagarināšanu. Būtiskākās izmaiņas attiecās uz rīcības plāna pasākumu izpildes termiņiem veselības aprūpes, ekonomikas, kā arī izglītības un zinātnes jomās.

Rīcības plāns nosaka visu ministriju, Valsts kancelejas, Sabiedrības integrācijas fonda, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja un Pārresoru koordinācijas centra turpmāk īstenojamos pasākumus un to izpildes termiņus, lai īstenotu Kučinska vadītās valdības noteiktos uzdevumus, kā valdības identificētos prioritāros rīcības virzienus tautsaimniecības attīstībai.

Ziņots, ka Kučinska valdības rīcības plānu MK apstiprināja 26. aprīlī.

Kopumā rīcības plānā apkopoti teju 290 darbi, ko Kučinska valdība apņēmusies paveikt. Valdības rīcības plāns paredz konkrētus darbus, to izpildes termiņus, kā arī prioritārās nozares.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!