Foto: Valsts kanceleja

Ministru prezidents Māris Kučinskis sestdien, 5. novembrī, tikās ar Polijas premjerministri Beāti Šidlo, Čehijas premjerministru Bohuslavu Subotku, kā arī Baltkrievijas premjerministru Andreju Kobjakovu,kur tikšanās laikā pārrunāja valstu savstarpējās attiecības, drošības jautājumus, kā arī situāciju Eiropā, portālu "Delfi" informēja Ministru prezidenta preses sekretārs Andrejs Vaivars.

Polija ir nozīmīgs Latvijas partneris un sabiedrotais reģionā, un ar šo valsti Latvijai ir labas un senas divpusējās attiecības, veiksmīga sadarbība NATO, Eiropas Savienības, Baltijas jūras valstu padomes un citu starptautisko organizāciju ietvaros. Polija ir piektais lielākais Latvijas ārējās tirdzniecības partneris.

Kučinskis apliecināja, ka divpusējās ekonomiskās sadarbības paplašināšana arī turpmāk būs viena no svarīgākajām Latvijas un Polijas dialoga prioritātēm. Latvija saredz sadarbības potenciālu ar Poliju reģionālos enerģētikas infrastruktūras projektos. "Mēs esam ieinteresēti pēc iespējas ātrākā Lietuvas-Polijas dabasgāzes starpsavienojuma (GIPL) projekta realizācijā, kas veicinās reģionālā dabasgāzes tirgus veidošanos un likviditāti," pauda Kučinskis.

Sarunas laikā kā pozitīvs faktors tika atzīmēts arī pēdējā laika progress saistībā ar "Rail Baltica" projekta realizāciju.

Jau ziņots, ka sestdien Kučinskis tikās arī ar Čehijas premjerministru Bohuslavu Subotku. Tikšanās laikā tika apspriestas tēmas, kas skar abu valstu savstarpējās attiecības, drošības jautājumus, kā arī situācija Eiropā.

Kučinskis pauda gandarījumu par savstarpējās preču tirdzniecības apgrozījuma pieaugumu, kā arī norādīja, ka Latvija redz potenciālu tirdzniecības paplašināšanai, ietverot pārtikas rūpniecības produkciju, farmācijas produktus, kokrūpniecību. "Joprojām ir neizmantots potenciāls eksportam nišas produktos ar augstu pievienoto vērtību, kā arī sadarbībā informācijas tehnoloģiju un jaunuzņēmumu sektorā," tā Kučinskis.

Kā pozitīvs tika novērtēts fakts, ka Kārļa Universitātē Prāgā un Masarika Universitātē Brno tiek mācīta latviešu valoda. Savukārt Latvijas Universitātē ir iespējams apgūt čehu valodu.

Runājot par situāciju Eiropā, Kučinskis akcentēja, ka uzsvars jāliek uz pasākumiem un idejām, kas atjaunotu sabiedrības atbalstu un pilsoņu uzticēšanos Eiropas Savienībai, veicinātu ES drošību, sociālekonomisko attīstību un globālo konkurētspēju.

"Augsti novērtējam NATO sabiedroto gatavību sūtīt savus karavīrus un militāro tehniku uz Baltijas valstīm, gan dažādu starptautisku militāro mācību ietvaros, gan piedaloties NATO kaujas grupās. Tas viss sūta spēcīgu signālu Krievijai, ka Alianse ir vienota. Tāpat augstu novērtējam Čehijas gatavību sūtīt spēkus Višegradas grupas valstu rotācijas ietvaros," sacīja Kučinskis.

Tāpat tika uzsvērts, ka Krievijas rīcības dēļ drošības situācija mūsu reģionā saglabājas neprognozējama, tādēļ ir ļoti svarīgi strādāt pie NATO samita Varšavā lēmumu ātras īstenošanas.

Savukārt tikšanās reizē ar Baltkrievijas premjerministru Andreju Kobjakovu, Kučinskis norādīja, ka Latvijai ar Baltkrieviju ir laba un aktīva sadarbība dažādās jomās. ES kontekstā Latvija atbalsta ES – Baltkrievijas attiecību normalizēšanu, paužot pozitīvu attieksmi attiecībā uz sarunu uzsākšanu par jaunu ES – Baltkrievijas sadarbības līgumu. Vienlaikus Latvija aicina Baltkrieviju turpināt spert pozitīvus soļus, stiprinot demokrātijas normas un cilvēktiesības.

Tikšanās laikā Kučinskis norādīja, ka Baltkrievija ir Latvijai svarīgs ekonomiskās sadarbības partneris. "Par īpaši perspektīvu uzskatām transporta un tranzīta nozari. Strādājam, lai piesaistītu Ķīnas kravas un redzam šeit perspektīvu sadarboties ar Baltkrieviju," uzsvēra Kučinskis.

Latvija ir ieinteresēta attīstīt trīspusēju Latvijas, Baltkrievijas un Ķīnas sadarbību Ķīnas kravu tranzītam caur Baltkrieviju un Latviju, tai skaitā sadarbību kravu piesaistē Baltkrievijas-Ķīnas industriālajam parkam "Lielais akmens".

Runājot par kaimiņattiecībām, Ministru prezidents pauda, ka jāturpina pārrobežu sadarbība Eiropas Kaimiņu politikas Latvijas – Lietuvas – Baltkrievijas pārrobežu sadarbības programmas ietvaros, jāturpina reģionālā sadarbība, kontakti starp pašvaldībām.

Vēstīts, ka Čehijas premjerministrs Subotka, Polijas premjerministre Šidlo, Čehijas premjerministrs Subotks, kā arī Baltkrievijas premjerministru Andreju Kobjakovu Latvijā ieradušies Rīgā notiekošā 16+1 samita ietvaros.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!