Foto: Reuters/Scanpix

Latvija līdz ar Lietuvu un Igauniju izpelnījusies Eiropas Komisijas (EK) kritiku par patvēruma meklētāju uzņemšanu, piektdien vēsta raidījums "LNT ziņas sešos".

Briseles vērtējumā Baltijas valstis ir nepamatoti atteikušās uzņemt bēgļus, jo viņiem izvirzītas nesamērīgas prasības.

Latvijas valdība ir noteikusi kritērijus, kādus cilvēkus vēlams uzņemt no bēgļu nometnēm Grieķijā un Itālijā, un tie noteikti, lai vairotu iespēju, ka patvēruma meklētāji spēj iekļauties Latvijas sabiedrībā. Latvija vēlas uzņemt ģimenes ar bērniem, cilvēkus ar izglītību, svešvalodu zināšanām un darba pieredzi. Līdzīgas prasības izvirzījusi arī Lietuva un Igaunija.

EK jaunākajā ikmēneša ziņojumā norādīts, ka "Igaunija, Latvija un Lietuva ir noraidījušas pārcelšanas pieprasījumus, nesniedzot pamatotus iemeslus vai pamatojoties uz iemesliem, kas nav norādīti ES Padomes lēmumos".

Šie pārmetumi izteikti jau otrajā ziņojumā pēc kārtas. EK pārstāve Kristīne Liepiņa skaidro, ka Baltijas valstis atsakās dot patvērumu tikai sev zināmu iemeslu dēļ, kas ir pretrunā ar starptautiskajām cilvēktiesību normām.

"Ir tikai divi kritēriji, kādēļ cilvēkam var atteikt patvērumu vai pārvietot viņu Eiropas iekšienē. Viens ir, ka šī persona apdraud līdzcilvēku drošību, tātad vietējo sabiedrību. Un otrs, protams, ja šī persona apdraud starptautisko drošību," norādīja Liepiņa.

Lai gan ziņojums ir rekomendējošs, EK sagaida, ka dalībvalstis trūkumus novērsīs.

To, ka Latvija tiešām ir arī atteikusies uzņemt patvēruma meklētājus, raidījumam apstiprināja Iekšlietu ministrija. Tā norāda, ka ir noraidīta "dažu" patvēruma meklētāju pārvietošana no bēgļu nometnēm, taču tas tiek pamatots tikai ar "valsts drošības interesēm".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!