Foto: LETA

Latvijas antifašistiskās organizācijas – "Latvija bez nacisma", "Latvijas antifašistiskā komiteja" un "Latvijas antinacistiskā komiteja", vērsušās pie Valsts prezidenta Andra Bērziņa un premjeres Laimdotas Straujumas (V), sūdzoties par Drošības policijas (DP) attieksmi, kā arī prasot "iniciēt DP vadības atvainošanos" saistībā ar nepatiesas informācijas sniegšanu.

Vēstulē, ko parakstījuši "Latvija bez nacisma" koordinators Josifs Korens, "Latvijas Antifašistiskās komitejas" priekšsēdētājs Eduards Gontarovs un "Latvijas Antinacistiskās komitejas" priekšsēdētājs Aleksejs Šaripovs, pausta kritika  DP rīcībai, kas izplatot izteikumus par kustības naidīgumu un "piedomājot darbības", ko organizācijas nemaz neveicot. Tāpat organizāciju vēstulē kritizēts leģionāru piemiņas pasākums pie Brīvības pieminekļa, "Visu Latvijai" iniciētā patriotisma mācība skolās un bērnudārzos, kā arī Latvijas tiesu un policijas lēmumi, kas attaisnojuši personas, kas, organizāciju ieskatā, aicinājušas uz ebreju un čigānu slepkavībām.

Organizāciju pārstāvji vēstulē norāda, ka iebilst arī pret mūziklu "Cukurs. Herberts Cukurs", kā arī pārmet DP šo organizāciju saistīšanu ar aģitāciju par Krimas atdalīšanu un Kremļa politikas uzspiešanā. Tāpat tiek minēti vairāki citi nodarījumi.

Vēstules autori lūdz valsts amatpersonas atbildēt, vai tās uzskata viņu pārstāvēto organizāciju darbību par ekstrēmistisku un naidīgu Latvijai, un, ja amatpersonas uzskata, ka organizāciju darbība ir šādi novērtējama, tad sākt kriminālprocesus par katru konkrēto gadījumu. Savukārt, ja organizāciju darbība netiek novērtēta kā naidīga Latvijai, tad tiek lūgts iniciēt DP amatpersonu atvainošanos.

Vēstule datēta ar 24.janvāri. Tā nosūtīta zināšanai arī DP vadītājam Normundam Mežvietam, kā arī cilvēktiesību komisāram Nilam Muižniekam.

Prezidenta preses sekretāre Līga Krapāne portālam "Delfi" sacīja, ka organizāciju vēstule tikko kā saņemta. Tiks veikta faktu pārbaude un likumdošanā noteiktajos termiņos tiks sniegta atbilde.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!