Kultūras ministrija (KM) plāno nākamā gada valsts budžetā meklēt līdzekļus, lai piedalītos Lielo kapu sakopšanā. Precīzi aprēķini gan vēl nav veikti, taču summa, ko KM ik gadu plāno ieguldīt, varētu būt aptuveni 100 tūkstoši eiro, pirmdien pauda kultūras ministre Dace Melbārde (NA).

Pašlaik Lieli kapi ir Latvijas Evanģēliski luteriskās baznīcas (LELB) īpašums, taču, kā informēja Rīgas domes (RD) priekšsēdētājs Nils Ušakovs (S), pārskatāmā nākotnē kapi nonāks pašvaldības īpašumā, jo LELB ir gatava īpašumu iemainīt pret citu – līdzvērtīgu – īpašumu vai arī pārdot domei. Saskaņā ar Rīgas mēra pausto Lielo kapu vērtība lēšama 320 tūkstošu eiro apmērā.

LELB jau vairākās Latvijas pašvaldībās ir veikusi līdzīgus darījumus ar kapiem, nododot tos pašvaldību īpašumā, pastāstīja LELB pārstāvis Romāns Ganiņš. Viņš uzvēra, ka LELB ir ieinteresēta, piemēram, zemesgabalā Imantā, kur baznīcai ir draudze, taču nav dievnama.

Taujāts par to, cik ilgu laiku varētu prasīt pilnīga Lielo kapu atjaunošana, Rīgas mērs norādīja, ka atjaunošanas darbi varētu ilgt 10 līdz 15 gadus.

Tāpat viņš atkārtoti uzsvēra, ka Skanstes tramvaja līniju, kuras projekts sabiedrībā izraisījis plašas diskusijas, paredzēts būvēt tā, lai neaizskartu nevienu apbedījumu.

Jau ziņots, ka pagājušajā nedēļā Rīgas dome konceptuāli vienojās ar Latvijas Evanģēliski luterisko baznīcu (LELB) par īpašumu apmaiņu, proti, dome savā īpašumā iegūs Lielos kapus, baznīcai piešķirot citu īpašumu. Tiesa gan, pagaidām netiek konkretizēts, pret kādiem īpašumiem pašvaldība plāno iemainīt kapu teritoriju.

Aizvadītās nedēļas trešdienā RD sāka Lielo kapu sakopšanu. Plānots, ka līdz valsts svētkiem visa teritorija tiks pilnībā sakopta, portāls "Delfi" uzzināja Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļā. Teritoriju uzkopj RD Teritorijas labiekārtošanas pārvalde.

Lielo kapu uzturēšana plašākas diskusijas sāka raisīt pēc tam, kad RD lēma atbalstīt Skanstes tramvaja līnijas projektu, kas sabiedrībā ieguvis nosaukumu "kapu tramvajs". Neglaimojošo nosaukumu Skanstes tramvaja līnija ieguvusi, jo to paredzēts izbūvēt Senču ielā, kas raisījis iedzīvotāju bažas, ka projekta ietvaros varētu tikt skarti apbedījumu un pieminekļi Lielajos kapos.

Skanstes tramvaja līnijas projekta īstenotājs ir pašvaldības uzņēmums "Rīgas satiksmes". RS iepriekš vairākkārt skaidrojuši, ka izstrādātās maršruta skices paredz tramvaja līniju ietilpināt jau esošajā Senču ielas trasējumā.

"Taču vēlreiz jāuzsver, ka tehnisko projektu plānots izstrādāt tā, lai netiktu skarti apbedījumi," pauda RS preses sekretārs Viktors Zaķis.

Jau vēstīts, ka tad, ja tramvaja līnija tiešām dabā ies Senču ielas sarkanās līnijas robežās, tad Lielo kapu teritorijā nāksies nojaukt vienu kapliču un likvidēt divas senas kapu kopiņas. Cietīs arī seni granīta ceļa stabi, kas ierakti gar kapu malu. Nāksies nocirst arī vairākus kokus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!