Foto: Publicitātes foto
Kriminālprocesā par viltotu dokumentu iesniegšanu politiskās partijas "13.Janvāra kustība" (tagad "Par dzimto valodu") reģistrēšanai apsūdzības uzrādītas tās dibinātājam Vladimiram Lindermanam un partijas sekretārei.

Prokuratūras pārstāve Aiga Šēnberga portālam "Delfi" apliecināja, ka divām personām šajā lietā ir uzrādītas apsūdzības. Apsūdzības uzrādītas par dokumenta, zīmoga un spiedoga viltošanu un viltota dokumenta, zīmoga un spiedoga realizēšanu un izmantošanu, ja tas izdarītas mantkārīgā nolūkā vai ja tās izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās, vai ja tās radījušas būtisku kaitējumu valsts varai vai pārvaldības kārtībai vai ar likumu aizsargātām personas interesēm.

Likums par šādu noziegumu kā sodu paredz brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai arī piespiedu darbu, vai naudas sodu.

Prokuratūra neatklāj, kuras ir tās personas, pret kurām apsūdzības uzrādītas, taču partijas dibinātājs Lindermans portālam "Delfi" apliecināja, ka viens no apsūdzētajiem ir viņš pats, bet otra – partijas sekretāre Anastasija Visocka. Sīkāk apsūdzības viņš nekomentēja.

2012.gadā Drošības policija (DP) nolēma kriminālprocesu šajā lietā izbeigt, taču prokuratūra lēmumu atcēla un izmeklēšanu atjaunoja.

Jau ziņots, ka partija "13.janvāra kustība" nodibināta 2009.gada septembrī, bet vairākus mēnešus to neizdevās oficiāli reģistrēt.

2009.gada decembra beigās DP sāka kriminālprocesu saistībā ar partijas dibinātāju nesekmīgajiem mēģinājumiem reģistrēt savu politisko organizāciju, iesniedzot Uzņēmumu reģistrā (UR) it kā fiktīvu partijas dibinātāju sapulces otrā sasaukuma protokolu. Tomēr jau 2010.gada janvārī UR oficiāli reģistrēja "13.janvāra kustību".

2012.gada vasarā "13.janvāra kustībai" pievienojās arī Lindermana domubiedrs Jevgēņijs Osipovs ar saviem atbalstītājiem, un partijas nosaukums tika mainīts uz "Par dzimto valodu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!