Foto: AP/Scanpix

Pēc Latvijas Televīzijas (LTV) rīcībā esošās neoficiālās informācijas, par karošanu Sīrijā aizturētais Latvijas pilsonis, par kuru pirmdien, 12. septembrī, vēstīja mediji, ir jaunietis Mārtiņš. Par viņu pērnā gada rudenī jau ziņoja raidījums "de facto", pirmdien 12. septembrī, vēsta LTV raidījums "Panorāma".

Kā iepriekš ziņots, aizturēšana notikusi 6. septembrī, bet kriminālprocess pret minēto personu tika uzsākts jau 2015. gada novembrī.

2016. gada vasarā Drošības policija ieguva informāciju, ka minēto Latvijas pilsoni ir aizturējušas Turcijas varas iestādes, kas septembrī pieņēma lēmumu par šīs personas deportēšanu. Pēc deportācijas no Turcijas Drošības policija konvojēja aizdomās turēto uz Latviju, kur viņš tika aizturēts. Medijiem Drošības policija nav atklājusi ne aizdomās turētās personas vārdu ,ne dzimumu.

Jau 2015. gada novembrī "de facto" vēstīja par latvieti, kurš pievienojies "Daesh" ("Islāma valstij"). Minētā persona ir 21 gadus vecais Mārtiņš, kurš ticis savervēts internetā. Viņš uz Sīriju, visticamāk, devās 2014. gada septembrī kopā ar kādu Somijas pilsoni, ar kuru arī iepazinies internetā.

Kā toreiz vēstīja raidījums, Mārtiņš esot bijis diezgan noslēgts jaunietis no kādas Latvijas mazpilsētas, labi pratis angļu valodu, daudz laika pavadījis internetā un, mācoties 12. klasē, reģistrējies vienā no lielākajiem musulmaņu forumiem.

"Desmit mēnešu laikā viņš veicis vairāk nekā 1500 ierakstu, kas sniedz daļēju priekšstatu par puiša radikalizāciju. Internetā Mārtiņš bija iepazinies ar puisi no Somijas, ar kuru kopā devās uz Sīriju. Un tieši soms vēlāk savas valsts žurnālistiem atklāja, ka pievienojies "Islāma valstij" kopā ar savu vienīgo draugu, puisi no Latvijas.

Aizdomās turētajam šobrīd kā drošības līdzeklis ir piemērots apcietinājums. Šis ir pirmais gadījums, kad ir aizturēta persona, kura tiek turēta aizdomās par prettiesisku iesaistīšanos bruņotā konfliktā Sīrijā, norāda Drošības policija.

Drošības policija atgādina, ka neviena persona nav uzskatāma par vainīgu, kamēr tās vaina nav atzīta likumā noteiktajā kārtībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!