Foto: LETA

Ģenerālprokuratūra patlaban veic pārbaudi par "Latvijas Televīzijas" (LTV) iesniegumu, kurā lūgts paskaidrot, vai nav notikusi televīzijas žurnālistu izspiegošana.

Prokuratūras preses sekretāre Aiga Šēnberga atturējās prognozēt, cik ilgu laiku prasīs pārbaudes veikšana.

Drošības policija (DP) paziņojusi, ka kriminālprocesā par nopludināto dokumentu, kas saistīts ar aviokompānijas "airBaltic" ilggadējā vadītāja Bertolta Flika prasību pret valsti, neesot veikta žurnālistu telefonsarunu noklausīšanās vai īsziņu pārtveršana.

LTV Ziņu dienesta vadītāja Iveta Elksne iepriekš pastāstīja, ka vēstulē lūgts paskaidrot, vai ir taisnība, ka izsekoti LTV žurnālisti, izpētītas viņu telefonsarunu izdrukas un īsziņas. Ja šī informācija atbilst patiesībai, tiks lūgts paskaidrot, ar kādām tiesību normām un kāda ierosināta procesa gaitā šīs darbības ir pamatotas, kas tās ir sankcionējis.

Latvijas Radio iepriekš vēstīja, ka pērn decembra vidū izskanēja ziņas par DP veikto kratīšanu Valsts kancelejas (VK) direktores palīga Ivara Mēkona kabinetā un mājās. Saistībā ar šo kriminālprocesu valsts drošības iestāde jau iepriekš bija veikusi dažādas izmeklēšanas darbības gan VK, gan LTV dienestā. Atsevišķiem žurnālistiem ir bažas, ka kriminālprocess tiek izmantots, lai iejauktos viņu darbā.

Latvijas Radio noskaidrojis, ka policiju neinteresē tikai noplūdušais atzinums par iespējamo kompensāciju Flikam. Kratīšanas pie Mēkona notikušas saistībā ar citu investīciju strīdu.

Lai gan līdz šim publiski runāts par versiju, ka "airBaltic" dokuments noplūdis no pašas VK, DP darbības liecina - šī versija vairs neesot aktuāla. Mēkons atklājis, ka pie viņa kratīšana veikta par pilnīgi citu dokumentu, kas pērn 24.septembrī parādījās portālā "Pietiek.com" - VK atzinumu "Winergy" un "Norvik" bankas strīdā. Mēkons arī norādījis, ka brīdī, kad atzinums tika publicēts, tam jau bija atcelts slepenības statuss.

VK tagad publiski pieejama dokumenta kopija, kurā paustas aizdomas par tiesībsargājošo iestāžu iesaistīšanos reiderisma shēmā, lai atņemtu Igaunijas uzņēmumam atjaunojamās enerģijas biznesu Latvijā. Šo ziņojumu savā publikācijā portālā "Pietiek.com" izmantoja žurnāliste Agnese Margēviča. Viņa līdz šim uz DP nav aicināta, taču tās interesi ir izjutusi. Viņa no citām pratinātajām personām uzzinājusi, ka figurē šajā procesā, - šīm personām rādītas viņas telefonsarunu izdrukas un īsziņas.

DP izmeklēšanu par abiem gadījumiem veic vienā kriminālprocesā.

Šis kriminālprocess sākts uz divu VK iesniegumu pamata - viens bijis par "airBaltic" dokumenta noplūdi, savukārt otrā VK vēstīja, ka saņēmusi kāda grupējuma draudus saistībā ar "Winergy" lietā - kā noprotams, minētas ar "Norvik banku" saistītas personas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!