Foto: PantherMedia/Scanpix

Labklājības ministrija (LM) pārbaudījusi Bauskas novada pašvaldības iestādes "Vispārējā tipa pansionāts "Derpele"" darbību un konstatējusi, ka iestādes speciālistiem noteikti neatbilstoši pienākumi, kā arī iestādē trūkst sociālā darba speciālistu, pastāstīja LM pārstāve Marika Kupče.

Viņa stāstīja, ka LM atbilstoši kompetencei veikusi pārbaudi "Vispārēja tipa pansionāta "Derpele" divās no trim struktūrvienībām - struktūrvienībā Bauska un struktūrvienībā Derpelē. Pārbaudes gaitā tika vērtēta noteikto prasību sociālo pakalpojumu sniedzējiem neizpildes ietekme uz pakalpojumu kvalitāti.

LM pārbaudes laikā konstatēja nepilnības iestādes struktūrā un faktiskajā pakalpojuma organizēšanas kārtībā. "Derpeles" speciālistiem noteikti neatbilstoši pienākumi, kas rada pārpratumus un konfliktsituācijas, organizējot ikdiena darbus struktūrvienībās, stāstīja Kupče.

Tāpat iestādē konstatētas problēmas informācijas apritē.

Pārbaudēs konstatēts, ka iestādē trūkst sociālā darba speciālistu un citu darbinieku klientu pašaprūpes spēju, fiziskās mobilitātes uzturēšanai, kā arī trūkst darbinieku klientu aktivizēšanai jēgpilnai laika pavadīšanai ikdienā.

Savukārt gadījumi, kad klienti būtu slikti aprūpēti netika konstatēti. Sarunās ar klientiem un viņu tuviniekiem apstiprinājās, ka personāls kopīgiem spēkiem veicina klientu atveseļošanos pēc smagām saslimšanām.

Pārbaudes rezultātā LM iestādei sniegusi ieteikumi pakalpojuma kvalitātes uzlabošanai, stāstīja Kupče.

Viņa norādīja, ka ministrija nav tiesīga kādu sodīt, kā arī pašā iestādē vērtēja tikai pakalpojuma kvalitāti. Attiecīgi pārkāpumus pret konkrētiem klientiem vērtē Veselības inspekcija, skaidroja Kupče.

Kā informēja inspekcijā, pārbaude pansionātā vēl notiek un šobrīd nekādus rezultātus paziņot nav iespējams.

Inspekcijas pārbaude beigsies 5. vai 6.martā.

Jau ziņots, ka saistībā ar gadījumu, kad tikai pēc radinieku uzstājības Jelgavas slimnīcā no sociālās aprūpes iestādes "Vispārējā tipa pansionāts "Derpele"" nogādāta stipri savārgusi sirmgalve, LM janvārī iestādē veica pārbaudi, informēja Kupče.

Viņa piebilda, ka par iespējamām nepilnībām veselības aprūpes nodrošināšanā atbilstoši kompetencei informācija ir nosūtīta izvērtēšanai Veselības inspekcijai.

Kā ziņots, par minēto gadījumu 26.decembrī vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma". Tika ziņots, ka slimnīcā sievietei noteikta diagnoze smags plaušu karsonis, kamēr pansionāta pārstāvji apgalvo, ka nekādu šādas slimības pazīmju sievietei nav bijis - vien 37,2 grādu temperatūra, pie kādas ātro palīdzību nesaucot.

Jelgavas slimnīcas ārste Natālija Varoņina raidījumam atzina, ka sieviete uz slimnīcu atvesta novārgusi, ar izgulējumiem un plaušu karsoni. Papildus viņai jau iepriekš diagnosticētas hroniskas sirds slimības un garīgas problēmas, kā arī aklums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!