Foto: LETA

Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas tiesnese Vija Siliniece, kura nule kā pirmajā tiesu instancē atzina par vainīgu dokumentu viltošanā apsūdzēto patlaban atstādināto Satversmes tiesas (ST) tiesnesi Vinetu Muižnieci, nolēmusi atstāt tiesneses amatu, portālam "Delfi" apliecināja tiesā.

Siliniece tiesas priekšsēdētājai Sandrai Meliņai iesniegusi atlūgumu, kurā izteikusi vēlēšanos amatu tiesā atstāt. Tiesas priekšsēdētājas pārstāvji portālam "Delfi" apliecināja, ka atlūgums no tiesneses tiešām saņemts un Siliniece amatu vēloties atstāt, jo tuvojas viņas pensijas vecums. Tiesas priekšsēdētāja iesniegumu izvērtēs un tālāk to nodos Tiesu administrācijai. Galīgo lēmumu par Silinieces atbrīvošanu pieņems Saeima.

Norādot, ka atlūguma iesniegšana ir tiesneses privāts lēmums, arī Silinieces palīdze Jolanta Anšmite portālam "Delfi" atturējās to sīkāk komentēt.

Tiesu administrācijā portāls "Delfi" uzzināja, ka Siliniece par tiesnesi strādā kopš 1994.gada. Togad 13.janvārī Saeima iecēla Silinieci par Jūrmalas pilsētas tiesas tiesnesi. 1996.gada 18.janvārī Saeima apstiprināja Silinieci par Jūrmalas pilsētas tiesas tiesnesi. 1996.gada 3.oktobrī Saeima apstiprināja Silinieci par Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas tiesnesi, vienlaikus atbrīvojot viņu no Jūrmalas pilsētas tiesas tiesneša amata. Tiesnešu kvalifikācijas kolēģija 2008.gada 25.janvārī piešķīra Siliniecei otro kvalifikācijas klasi.

Saskaņā ar likuma "Par tiesu varu" 63.panta pirmajā daļā noteikto, tiesneša amata pildīšanas maksimālo vecumu Siliniece sasniegs 2017.gada 20.janvārī, skaidroja Tiesu administrācijā.

Saskaņā ar likumu "Par tiesu varu" tiesnesi pēc paša vēlēšanās no amata atbrīvo Saeima pēc tieslietu ministra priekšlikuma, proti, tiesnesis adresē tieslietu ministram vai Tiesu administrācijas direktoram iesniegumu par atbrīvošanu no amata pēc paša vēlēšanās.

Tieslietu ministrs nosūta Saeimai vēstuli ar lūgumu izskatīt jautājumu par tiesneša atbrīvošanu no amata pēc paša vēlēšanās.

Pēc Valsts ieņēmumu dienesta Publiskojamo datu bāzē pieejamās Silinieces amatpersonas deklarācijas par 2011.gadu, tiesnese algā saņēmusi 16 222,25 latus. Viņai nav parādsaistību kuru apmērs pārsniegtu 20 Ministru kabineta noteiktās minimālās mēnešalgas, kā arī aizdevumu, kas pārsniegtu šo apjomu. Siliniecei kopīpašumā ar vīru pieder zeme un dzīvoklis, kā arī auto "Subaru".

Kā liecina ziņu aģentūras LETA arhīvs, Siliniece savulaik skatījusi dažādas plašai sabiedrībai aktuālas lietas.

Savulaik viņa lēmusi par krāpšanā apsūdzētā Armanda Stendzenieka apcietināšanu, pieņēmusi lēmumu krimināllietu, kurā pedofilijā tika apsūdzēts Ainars Eisaks, nosūtīt izskatīšanai Rīgas apgabaltiesā, kā arī skatījusi kukuļņemšanā apsūdzētā bijušā prokurora Jura Pelša lietu.

Tolaik tiesnese, uzskatot, ka nav pietiekamu pierādījumu vainai, attaisnoja dienesta stāvokļa ļaunprātīgā izmantošanā apsūdzēto tiesu izpildītāju Elitu Soli, liecina ziņu aģentūras LETA arhīvs. Viņa skatījusi arī daudzas citas lietas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!