Rīgas Centra rajona tiesa personai, kura atzina, ka 22.jūlijā pie Anglikāņu baznīcas apmētājusi seksuālo minoritāšu organizāciju pārstāvjus ar pārtikas precēm un izkārnījumiem un veltījusi viņiem necenzētus vārdus, šodien piesprieda 50 latu naudas sodu.
Centra rajona tiesa piektdien skatīja vairākas administratīvo pārkāpumu lietas par notikumiem 22.jūlijā pie Anglikāņu baznīcas, kad vairākas personas protestēja pret seksuālajām minoritātēm, lietojot necenzētus vārdus un apmētājot seksuālo minoritāšu organizāciju pārstāvjus ar pārtikas precēm un izkārnījumiem.

Izskatot pirmās četras administratīvo pārkāpumu lietas, tiesnese Vija Siliniece divos gadījumos uzskatīja par nepieciešamu piemērot naudas sodu, bet divos - izbeigt tiesvedību.

Lielākais naudas sods - 50 lati - tika piemērots personai, kura atzina, ka lietojusi necenzētus vārdus un apmētājusi seksuālo minoritāšu organizāciju pārstāvjus. Vīrietis apgalvoja, ka viņš to esot darījis, "lai aizsargātu sevi, savus bērnus un visu Latviju pret geju kultūru". Lai izskaidrotu savu darbību, viņš vēlējās citēt līdzpaņemto Bībeli, bet tiesnese norādīja, ka lieta ir ierosināta nevis par personas uzskatiem, bet gan par faktiskajām darbībām.

Persona, kurai tika piemērots 25 latu naudas sods, atzina, ka ir lietojusi vārdu "pedarasts", bet, pēc viņa domām, tas neesot uzskatāms par necenzētu vārdu.

Abas sodītās personas, kuras tiesas sēdē runāja krieviski un, lai sekotu līdzi procesam, izmantoja tulka pakalpojumus, vairākkārt apgalvoja, ka esot Latvijas patrioti, tāpēc ir veikušas aprakstītās darbības, līdz ar to neuzskata sevi par vainīgām.

Gadījumos, kad tika izbeigta tiesvedība, abas personas savu vainu neatzina.

Viens no viņiem norādīja, ka pret viņu ir uzsākts kriminālprocess par pretošanos policijas darbiniekiem, ko viņš arī uzskata par pamatotu, bet viņam noformētajā administratīvā pārkāpuma protokolā inkriminētās darbības - necenzētu vārdu lietošanu un cilvēku apmētāšanu ar dažādām lietām - viņš neesot veicis.

Savukārt otra persona, attiecībā pret kuru tiesvedība administratīvā pārkāpuma lietā tiesvedība ir izbeigta, tiesai stāstīja, ka viņš tikai filmējis visu notikušo. Arī tiesa atzina, ka nav pierādījumu, ka viņš pats būtu veicis kādas prettiesiskas darbības.

Tiesas lēmumus var pārsūdzēt 10 dienu laikā Administratīvajā apgabaltiesā.

22.jūlijā seksuālo minoritāšu rīkoto pasākumu laikā policijas darbinieki par dažādiem pārkāpumiem aizturēja 14 cilvēkus, kuri, protestējot pret seksuālo minoritāšu aktivitātēm, uzbruka pasākumu dalībniekiem.

Pret vienu no aizturētajiem sākts kriminālprocess, bet pārējiem 13 tiks noformēti administratīvā pārkāpuma protokoli par administratīvā pārkāpuma izdarīšanu, iepriekš informēja Valsts policijas Preses un sabiedrisko attiecību biroja Preses nodaļas vecākā inspektore Sintija Kājiņa.

22.jūlijā pēc dievkalpojuma Anglikāņu baznīcā izcēlās kautiņš starp seksuālo minoritāšu organizāciju pārstāvjiem un viņu pretiniekiem. Baznīcas apkaimē nebija policijas darbinieku, jo tiesībsargājošajām iestādēm iepriekš neesot bijusi sniegta informācija, ka Anglikāņu baznīcā šajā laikā plānots dievkalpojums, informēja policijas pārstāve.

Pasākuma rīkotāji gan apgalvoja pretējo un norādīja, ka informācija par plānotajiem pasākumiem, arī par to, ka mainīts plānotā dievkalpojuma laiks, tiesībsargājošām iestādēm tika sniegta.

Gan pie Anglikāņu baznīcas, gan pie viesnīcas "Reval Hotel Latvija", kur 22.jūlijā seksuālo minoritāšu un citu nevalstisko organizāciju pārstāvju tikšanās laikā protestētāja apmēram pussimts cilvēku, protestētāji apmētāja seksuālo minoritāšu pārstāvjus un policijas darbiniekus ar olām, fekālijām, minerālūdens pudelēm un citiem priekšmetiem.

Pērn Rīgā notikušā seksuālo minoritāšu pasākuma "Rīgas praids 2005" laikā tika aizturēti astoņi cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!