Foto: F64

Pēc dažādu viedokļu uzklausīšanas un apspriešanās sešu stundu garumā Nacionālā apvienība (NA) nebremzēs Latvijas virzību uz eiro un tās Saeimas deputāti atbalstīs Eiro ieviešanas likumprojektu, žurnālistiem pastāstīja NA frakcijas līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars.

NA atbalsta arī eiro ieviešanas likuma skatīšanu steidzamības kārtībā – divos lasījumos, līdz ar to likumu plānots pieņemt nākamā gada janvāra beigās.

Dzintars sacīja, ka līdz šim sabiedrībā iztrūkušas saturīgas diskusijas par eiro ieviešanas plusiem un mīnusiem, tāpēc šīs dienas sarunas bijušas ļoti vērtīgas un ļāvušas NA frakcijai pieņemt vienotu viedokli. Vienlaikus esot skaidrs, ka eiro ieviešana nebūs nekāds brīnumlīdzeklis, un ieguvumi no eiro būs atkarīgi no dažādiem apstākļiem. Viens no būtiskākajiem ieguvumiem būšot ģeopolitiskā nostiprināšanās rietumvalstu saimē.

Līdz ar NA atbalstu Eiro ieviešanas likumprojektam to akceptē visi koalīcijas partneri. Iepriekš viennozīmīgu atbalstu šim Finanšu ministrijas izstrādātajam likumam paudušas "Vienotība", Reformu partija, kā arī koalīcijā ietilpstošā neatkarīgo deputātu grupa.

Kā ziņots,vismaz pieci nacionālās apvienības Saeimas deputāti pauduši, ka nav pārliecināti, ka jābalso par eiro ieviešanu Latvijā, līdz ar to šī iecere varētu tikt apdraudēta. Apvienībā gan vēlāk uzsvēra, ka šim jautājuma plāno pieiet atbildīgi. Savukārt atsevišķi opozīcijas deputāti nolēmuši veidot "Lata atbalsta grupu", uzverot iedzīvotāju negatīvo attieksmi eiro ieviešanas jautājumā.

Arī Satversmes tiesas priekšsēdis Gunārs Kūtris iepriekš paudis uzskatu, ka tautai būtu jādod tiesības referendumā izteikties par tās nākotnei būtiskiem jautājumiem. Šādu atbildi viņš sniedzis Saeimas opozīcijas partijām, kuras lūdza viņam sniegt viedokli par iespēju rosināt tautas nobalsošanu par pievienošanos eirozonai, taču strikti norādījis – izsakās nevis kā amatpersona, bet kā Latvijas pilsonis.

Saeimā izskatīšanā esošais Eiro ieviešanas likumprojekts izstrādāts, lai nodrošinātu efektīvu un caurredzamu vienotās Eiropas valūtas ieviešanu Latvijā, un tas nosaka eiro ieviešanas scenārija galveno nosacījumu - eiro vienlaicīgo ieviešanu skaidras, bezskaidras un elektroniskās naudas norēķinos no dienas, kad Latvijā tiek ieviests eiro.

Eiro Latvijā plānots ieviest no 2014.gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!