Foto: F64

Sākot ar nākamo gadu Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) sāks ievākt informāciju par augstskolu beidzēju darba gaitām un atalgojumu, veidojot centralizētu datubāzi, svētdien vēstī raidījums “LNT Ziņu TOP 10”.

Plānots augstskolu datus savietot ar Valsts ieņēmumu dienesta (VID) un Nodarbinātības valsts aģentūras informāciju par absolventu saņemto atalgojumu un nodarbinātības līmeni. "Mēs redzēsim, kuru studiju programmu studentiem ir kādi ieņēmumu līmeņi, kuri ir nodarbināti, kuri strādā kāda veida darbus, kuri veido savus uzņēmumus," par ideju stāstījusi IZM Augstākās izglītības departamenta direktore Agrita Kiopa.

Šī informācija būs pieejama arī studētgribētājiem, lai viņi varētu izdarīt informētu izvēli. Informāciju plānots apkopot tikai par nākotnes absolventiem, tāpēc vismaz sākumā datubāze būs ļoti nepilnīga.

Līdzīga sistēma nesen ieviesta Lietuvā, bet Igaunijā darbojas jau daudzus gadus. Latvijas Universitātē (LU) stāsta, ka tajā šāda datubāze jau ir, bet paredzēta iekšējai lietošanai. Tomēr bijušas problēmas ar informācijas apmaiņu ar VID.

Augstskolām par to, kā jaunā sistēma strādās, pagaidām informācijas ir maz.

Savukārt nozares pārstāvji bažījas par IZM spējām izveidot tādu datubāzi, kas rādītu objektīvu ainu. Latvijas Studentu apvienībā savukārt uzsver, ka nevar likt vienādības zīmi starp absolventu atalgojuma līmeni pēc studijām un pašu studiju kvalitāti.

Ministrijā uzsver, ka dati par studējošo atalgojumu un nodarbinātību būs arī viens no kritērijiem, izvērtējot to, kurām programmām piešķirt budžeta vietas.

Latvijas Rektoru padomes ģenerālsekretārs Jānis Bernāts raidījumam padis bažas, vai šī informācija "nesagrozīs galvu" absolventiem un viņu vecākiem. Pēc viņa norādītā, visas valstis, kas šādu sistēmu ir ieviesušas, skatās uz to kā uz vienu no avotiem. Viņš arī spriež, ka šāda veida datubāzei būs nepilnības.

IZM vadības pārstāvji jau paziņojuši, ka jāvirzās uz mērķi kopējo Latvijas augstskolu programmu skaitu samazināt par trešdaļu - no 900 līdz 600. Ministrijā gan norāda, ka absolventu reģistra datus tiešā veidā neizmantos, lai lemtu par programmu slēgšanu, jo lēmumi par konkrētu programmu nepieciešamību esot pašu augstskolu ziņā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!