Foto: AP/Scanpix

Atbilstoši Eiropas Komisijas (EK) ierosinātajam bēgļu kvotu projektam Latvijai būtu jāuzņem 220 bēgļi, kuri patlaban atrodas ārpus Eiropas Savienības (ES), taču joprojām nav skaidrības, cik bēgļu nāktos uzņemt no tām dalībvalstīm, kurās šie cilvēki jau ir iekļuvuši, skaidroja Iekšlietu ministrijas (IeM) valsts sekretāre Ilze Pētersone-Godmane.

Jau ziņots, ka EK šodien ierosinājusi divu gadu laikā uzņemt 20 000 bēgļu un izmitināt tos visās ES valstīs, attiecībā uz Lielbritāniju, Īriju un Dāniju nosakot, ka šīs valstis pašas varēs izvēlēties, vai tās kādu bēgli uzņem vai nē. Atbilstoši izmitināšanas kvotu shēmai, kas būs balstīta valsts izmērā, ekonomikas apjomā un citiem parametriem, Vācija uzņemtu visvairāk imigrantu, tai sekotu Francija un Itālija, pieņemot, ka Lielbritānija kvotu programmā nepiedalās.

Pētersone-Godmane skaidroja, ka atbilstoši bēgļu kvotu projektam Latvijai būtu jāuzņem 220 bēgļi, kuri patlaban atrodas ārpus ES un kuriem pienākas starptautiskā aizsardzība, pamatojoties uz Ženēvas konvencijas kritērijiem.

Tomēr atbilstoši EK ierosinājumiem šobrīd nav skaidrības par to, cik bēgļu būs jāuzņem no tām valstīm, kurās šie cilvēki jau iekļuvuši un uzturas, proti, no Itālijas, Maltas un Grieķijas.

"Lielais nezināmais ir jautājums par kopējo cilvēku skaitu, par kuru pārvietošanu ir runa. EK ir izstrādājusi algoritmu, un, ja par šādu mehānismu attiecībā uz šīs kategorijas bēgļiem nobalsos Eiropas Padomē, tad Latvijai tas būs obligāts," uzsvēra Pētersone-Godmane.

Vaicāta, vai Latvijas kapacitāte ļauj uzņemt 220 bēgļus, kas patlaban atrodas ārpus ES, IeM valsts sekretāre atbildēja, ka uzņemšanas apjomi ir atkarīgi no finansējuma. Patvēruma meklētāju izmitināšanas centrā Muceniekos patlaban var uzņemt līdz 200 personām. Šajā centrā personas uzturas līdz brīdim, kad tām tiek piešķirts bēgļa statuss.

Pēc statusa saņemšanas ārzemnieks veselu gadu saņem valsts pabalstu 256 eiro apmērā un pats mēģina meklēt sev dzīvesvietu un mēģināt iekļauties Latvijas sabiedrībā.

"Mūsu politiskā pozīcija šobrīd ir tāda, ka Latvija iebilst kvotu sistēmai. Tādēļ Latvijai ir jāmeklē partneri, kuri var bloķēt šādus risinājumus," uzsvēra Pētersone-Godmane.

Kā ziņots, atbilstoši bēgļu kvotu projektam Latvijai būs jāuzņem 220 bēgļi, Lietuvai - 207, Igaunijai - 326, bet Somijai - 293 bēgļi, liecina EK mājaslapā publicētā informācija. "Nevienu valsti nedrīkst pamest vienu milzīgās imigrācijas problēmas priekšā," pēc priekšlikumu publiskošanas tviterī norādīja EK prezidents Žans Klods Junkers.
Oficiāli priekšlikumi dalībvalstīm tiks iesniegti mēneša beigās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!