Foto: DELFI

Gadījumā, ja Saeima, lemjot par Maksātnespējas likuma grozījumiem galīgajā lasījumā, atbalstīs tā dēvētā nolikto atslēgu principa ieviešanu Latvijā, hipotekārie kredīti vairs nebūs pieejami arī iedzīvotājiem ar stabiliem ienākumiem un labu kredītvēsturi.

Šāds brīdinājums izteikts Latvijas Komercbanku asociācijas vēstulē Saeimas priekšsēdētājai Solvitai Ābotiņai (V), bijušajam premjeram Valdim Dombrovskim (V) un Saeimas Tautsaimniecības komisijas priekšsēdim Jānim Ozoliņam (RP).

Vēstuli parakstījuši "SEB bankas", "Privatbank", "Citadeles", "Rietumu bankas", "Nordea" Latvijas filiāles, "Swedbank", "Trasta komercbankas", valsts akciju sabiedrības "Altum", "DNB bankas", "Baltic international bank", "Norvik bankas", "Pohjola bank" filiāles, "ABLV Bank", "SMP Bank" un "Revertas" vadītāji vai valžu locekļi, kā arī Latvijas Komercbanku asociācijas prezidents Mārtiņš Bičevskis.

Kritizējot Maksātnespējas likuma redakciju, kuru Saeima atbalstīja pērnā gada 28. novembrī un kas paredz, ka pēc mantas, kas kalpojusi kā kredīta nodrošinājums, pārdošanas nodrošinātie kreditori zaudē savas prasījuma tiesības un atlikušās parādnieka saistības tiek dzēstas, baņķieri norāda, ka šādu grozījumu pieņemšanas gadījumā hipotekārie kredīti vairumam Latvijas iedzīvotāju vairs nebūs pieejami.

"Piedāvātie grozījumi Maksātnespējas likumā novedīs pie situācijas, kurā bankas būs spiestas hipotekārā kredīta nosacījumus saistīt nevis ar aizņēmēja ienākumu stabilitāti, bet gan uzreiz rēķināties ar sekām, kas varētu iestāties aizņēmēja maksātnespējas situācijā, un ierēķināt šo risku kredīta izsniegšanas nosacījumos," pausts baņķieru parakstītajā vēstulē.

"Šādi nosacījumi padarītu Latviju par bēdīgu izņēmumu Eiropā – par valsti, kurā cilvēkam ar stabiliem ienākumiem un labu kredītvēsturi būtu ļoti grūti vai pat neiespējami saņemt kredītu mājokļa iegādei.

Latvijai draud nonākšana situācijā, kurā mājsaimniecības ar stabiliem ienākumiem nevar saņemt hipotekāro kredītu ar saprātīgiem nosacījumiem, kas, mūsuprāt, var radīt nelabvēlīgas sociālās sekas. Īpaši tas var skart jaunās ģimenes, kurām vēl vairāk tiks ierobežotas iespējas un cerības iegūt ģimenes pieaugumam atbilstošus mājokļus," brīdina Latvijas lielāko banku vadītāji.

Baņķieri arīdzan prognozē, ka "nolikto atslēgu principa" ieviešana izraisīs nekavējošu Latvijas kritumu "Doing Business" reitingā un padarīs Latviju par maksātnespējas lielvalsti, kuru negodprātīgi citu valstu pilsoņi izmantos, lai ātri atbrīvotos no savām kredītsaistībām.

Maksātnespējas likuma grozījumiem, kuros daudzas normas skar tieši fizisko personu maksātnespējas jautājumus, uz galīgo lasījumu kopumā iesniegti 111 priekšlikumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!