Foto: LETA
Šobrīd no Latvijas uz iekļaušanu Eiropas Savienības (ES) Nacionālo produktu reģistrā pretendē vienīgi tradicionālais Jāņu siers, portālam "Delfi" apstiprināja Zemkopības ministrija (ZM).

Jau ziņots, ka Eiropas Komisija (EK) Latvijas pelēko zirņu šķirni "Retrija" iekļāvusi ES Nacionālo produktu reģistrā, kurā jau iepriekš iekļauti vairāki Latvijai īpaši ēdieni - salināta rudzu rupjmaize, sklandrausis un Carnikavas nēģi.

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) 2014. gada 18.augustā saņēmis biedrības "Siera klubs" iesniegumu ar lūgumu izskatīt pieteikumu produkta "Jāņu siers" reģistrācijai Eiropas Komisijas izveidotajā "Garantētas tradicionālas īpatnības reģistrs".

ZM pauž cerību, ka, iespējams, Jāņu siers īpašajā sarakstā varētu tikt iekļauts jau līdz šā gada beigām vai nākamā gada sākumam.

ZM atgādina, ka Jāņi ir tradīcijām bagātākie latviešu svētki, kurus svin vasaras saulgriežos. Ar Jāņiem saistās daudzas tradīcijas, tādas kā vainagu pīšana, māju rotāšana ar jāņuzālēm, dziedāšana, ugunskuru kuršana un īpašu produktu gatavošana. Jau 12. gadsimtā, vācu krustnešiem nonākot Baltijas krastos, viņus pārsteidza Jāņu nakts svinību vērienīgums pie nakts tumsā liesmojošiem ugunskuriem. Neatņemama svētku sastāvdaļa Jāņu naktī ir alus un Jāņu siers.

Tāpat, kā atgādina ZM, Jāņu siera pagatavošanas veids, receptūra, izskats, krāsa un garša nosaka tā tradicionālo raksturu, kurš ir nemainīgi saglabājies daudzu gadu desmitu, pat simtu laikā.
Jāņu siers ir nenogatavināts skābpiena siers, ko gatavo pēc šādas metodes: piens tiek sarecināts, izmantojot tikai pienskābes baktēriju ieraugu vai biezpienu. "Jāņu sieru" gatavo no piena un biezpiena, tos karsējot, sūkalu atdalīšanai, pievieno sviestu vai saldo krējumu, olas, vārāmo sāli un ķimenes. Iegūto masu karsē, intensīvi maisot, līdz viendabīgas konsistences ieguvei.

Patlaban ES Aizsargātu ģeogrāfiskās izcelsmes norāžu reģistrā ir reģistrēti un pieteikti vairāk nekā 700 produkti, no tiem Aizsargātu cilmes vietu nosaukumu reģistrā ir apmēram 600 produkti, bet Garantēto tradicionālo īpatnību reģistrā - vairāk nekā 60 produkti.

Uz ES preču zīmi var pretendēt tikai tādi ES valstu pārtikas produkti, kas tradicionāli tiek lietoti konkrētā teritorijā un kam vismaz 25 gadu garumā ir apliecinājums par receptes nodošanu no vienas paaudzes nākamajai. Šī preču zīme patērētājiem visā ES liek pievērst uzmanību konkrētajiem produktiem, jo tā norāda - šie produkti ir tradicionāli tikai vienam ES reģionam.

Līdz šim preču zīme Eiropā piešķirta virknei produktu, no kuriem Latvijā zināmākie ir Itālijas svaigais siers "Mozzarella" un "Pizza Napoletana", Spānijā ražotais īpašos apstākļos žāvētais šķiņķis "Jamon Serrano", kā arī Beļģijas augļu alus "Kriek". Preču zīmi EK piešķīrusi arī Lietuvas tradicionālajam ēdienam skilandim - cūkas kuņģī pildītai kapātai gaļai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!