Foto: F64

Valdošā koalīcija "nešūpojas" ne vairāk, ne mazāk kā iepriekš, jo domstarpības un "rīvēšanās" tās iekšienē sākās jau pirms prezidenta vēlēšanām, ceturtdien sasaukto Saeimas ārkārtas sēdi par bēgļu jautājumiem komentēja politologs Jānis Ikstens.

Viņš uzskata, ka nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK), atbalstot ārkārtas sēdes sasaukšanu, turpināja sekot saviem prioritārajiem uzstādījumiem un pārliecībai, šādi veidojot iekšēju opozīciju koalīcijā.

Politologs gan vērsa uzmanību, ka valdošā koalīcija nav sabiedrībai pilnībā izskaidrojusi, kas notika starp Saeimas Eiropas lietu komisijas sēdi, kurā tika pateikts skaidrs "nē" bēgļu uzņemšanai Latvijā, un Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas (V) apstiprinājumu, ka Latvija varētu uzņemt 250 bēgļus. Viņaprāt, šeit "prasītos pēc skaidrojuma".

Ikstens minētajā saskata iespējamu problēmu, jo premjerministre ir mainījusi nacionālo pozīciju.

Vaicāts, kā politologs vērtē Straujumas parlamentārā sekretāra Riharda Kola (VL-TB/LNNK) atbrīvošanu no amata, jo viņš kā Saeimas deputāts parakstījās par ārkārtas sēdes sasaukšanu, Ikstens norādīja, ka "Kols nav dzīvības un nāves jautājums" un lielu ietekmi uz koalīciju šāds solis neatstās.

Kā ziņots, vakar 45 parlamentārieši no opozīcijas partijām, kā arī no koalīcijā esošās VL-TB/LNNK parakstīja rosinājumu par Saeimas ārkārtas sēdes sasaukšanu saistībā ar jautājumiem par bēgļu uzņemšanu Latvijā. Opozīcijas partijas un nacionālā apvienība vēlējās uzdot Ministru kabinetam sniegt skaidrojumus bēgļu jautājumā.

Ceturtdien deputāti kvoruma trūkuma dēļ līdz galam neizskatīja minēto lēmumprojektu. Parlamenta sēdē kvoruma nebija, jo balsojumā nepiedalījās "Vienotības" un Zaļo un zemnieku savienības deputāti. Kvoruma trūkuma dēļ sēde tika pasludināta par slēgtu.

Vēlāk Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) paziņoja, ka plāno parakstīt rīkojumu par sava parlamentārā sekretāra Kola atbrīvošanu no amata, jo viņš bijis viens no ierosinājuma par Saeimas ārkārtas sēdes sasaukšanu parakstītājiem, lai gan neesot par to informējis valdības vadītāju. Turklāt jautājums par bēgļu uzņemšanu Latvijā vairakkārt tika skatīts koalīcijas sanāksmēs, un parlamentārā sekretāra uzdevums paredz skaidrot valdības lēmumus arī Saeimai, skaidroja Straujumas preses sekretāre Aiva Rozenberga.

Tikmēr Kols sacīja, ka nav saņēmis citus argumentus vai pamatojumus atlaišanai, izņemot "Vienotības" Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieka Kārļa Šadurska plašsaziņas līdzekļiem pausto par koalīcijas līguma pārkāpumu saistībā ar parakstīšanos par parlamenta sēdi bēgļu jautājumā. Līdz ar to Kols šādu rīcību vērtē kā politisko izrēķināšanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!