Foto: DELFI
Pēc Rīgas pils ugunsgrēka aktualizētais jautājums par katastrofālo ugunsdzēsēju tehnikas stāvokli nonāca arī valdības dienas kārtība – otrdien, 10.septembrī, Ministru kabinets nolēma nākamo četru gadu laikā piešķirt Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta tehnikas iegādei 25 miljonus latu, informēja Iekšlietu ministrija.

Valdības atbalstītais rīkojums "Par ilgtermiņa saistībām Iekšlietu ministrijai speciālo ugunsdzēsības un glābšanas transportlīdzekļu iegādei" paredz piešķirt 25 502 243 latus 93 ugunsdzēsības un glābšanas transportlīdzekļu iegādei laika posmā no 2014.līdz 2018.gadam.

 "Latvijas glābšanas dienestu tehniskā stāvokļa uzlabošana ir viena no Iekšlietu ministrijas prioritātēm. Ņemot vērā šobrīd ugunsgrēku dzēšanā un glābšanas darbos iesaistīto ugunsdzēsības un glābšanas transportlīdzekļu ekspluatācijas ilgumu, nolietojumu, tehnisko stāvokli un skaitu, šobrīd Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta kvalitatīva pamatfunkciju izpilde ir apgrūtināta. Tāpat glābējiem jānodrošina atbilstoši darba apstākļi un jāuzsāk jaunu depo ēku būvniecība, rekonstrukcija vai renovācija, kas ievērojami uzlabos glābšanas dienestu operativitāti," norāda iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (RP).

Iegādājoties jaunos transportlīdzekļus, plānots nomainīt 71 vienu nolietotu automobili un papildus iegādāties 22 transportlīdzekļus, kas ļaus uzlabot VUGD darbību dažādās ārkārtas situācijās, tai skaitā, uz ūdens un ķīmisko avāriju negadījumos.

Plānots iegādāties ugunsdzēsības autokāpnes un atopacēlājus, konteineru sistēmas, ugunsdzēsības autocisternas, glābšanas darbu automobiļus, ķīmisko avāriju automobiļus un ūdenslīdēju automobiļus.

Tāpat Ministru kabinets izdeva rīkojumu "Par ilgtermiņa saistībām iekšlietu ministrijai depo ēku būvniecībai, rekonstrukcijai vai renovācijai", kas paredz piešķirt finansējumu 8,1 miljonu latu Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta depo ēku būvniecībai, rekonstrukcijai vai renovācijai laika posmā no 2015.līdz 2017.gadam, kas savukārt nodrošinās Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta operativitāti un nodrošinās darbiniekus ar darbam piemērotiem apstākļiem. 

Jau vēstīts, ka pēdējos mēnešos notikušie vērienīgie un bīstamie ugunsgrēki - Rīgas pilī un Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā - kārtējo reiz lika IeM aktualizēt VUGD tehniskā nodrošinājuma jautājumu. Kozlovskis atzinis, ka šīs ugunsnelaimes pierāda, ka VUGD tehniskajam aprīkojumam jābūt pietiekamam, lai vienlaikus varētu dzēst vairākus paaugstinātas bīstamības ugunsgrēkus.

Arī Valsts prezidents Andris Bērziņš, komentējot pirms Līgo svētkiem piedzīvoto postošo ugunsgrēku Rīgas pilī, kuru nebija iespējams savlaicīgi ierobežot un nodzēst novecojušās un nestrādājošās tehnikas dēļ, pauda, ka jautājums par VUGD tehnisko nodrošinājumu ir steidzīgi risināms, tāpēc valsts budžetā jārod līdzekļi vismaz daļējai tehnikas nomaiņai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!