Foto: DELFI

Ne visas valstis sūtīs Grieķijai un Itālijai vēlamos kritērijus, kādus cilvēkus gribētu redzēt pie sevis, intervijā "Neatkarīgā Rīta Avīze Latvijai" norādījusi Iekšlietu ministrijas (IM) valsts sekretāre Ilze Pētersone-Godmane.

"Visas valstis aizsūta Grieķijai un Itālijai vēlamos kritērijus, kādus cilvēkus gribētu redzēt pie sevis. Mēs esam izvirzījuši kritēriju – ģimenes ar bērniem, kur viens no pieaugušajiem runā kādā no Eiropas valodām – angļu, vācu, franču, krievu, lai atkristu dārgais tulkošanas process, jo mums ir ierobežots arābu valodas tulku loks," skaidrojot bēgļu atlases procesu, norādīja Pētersone-Godmane. "Vēl mēs gribētu redzēt cilvēkus ar personību apliecinošiem dokumentiem un pietiekami augstu izglītības līmeni."

Tāpat IM pārstāve uzsvēra, ka valstīm, kuras uzņems tūkstošiem patvēruma meklētāju, nav nekādu kritēriju.

Taču, komentējot cilvēku bažījas, ka 531 patvēruma meklētāji būs tikai sākums Latvijā, nākšot vēl, un viņi būs tūkstošos, Pētersone-Godmane skaidroja: "Šī retorika skan vairākos blokos. Pirmais – viņš jau iesākumā būs viens, bet atbrauks pārējā ģimene, viss ciems utt. Tāpēc mēs pozitīvāk raugāmies uz ģimenēm, jo tur papildu riski, ka vēlāk nāk klāt vēl citi cilvēki, ir mazāki. Tad otrs bloks – ne visiem iedos bēgļa statusu, un tad mums to vietā būs jāņem vēl citi. Tas ir mīts, jo mūsu saistības ir uz pārvietošanu, nevis uz to, ka mums obligāti uz Latviju jāatved 531 bēglis."

Jau ziņots, ka saskaņā ar Eiropas Savienības Tieslietu un iekšlietu ministru padomes lēmumu Latvijai no Itālijas un Grieķijas būs jāuzņem papildu 281 persona, kurai nepieciešama starptautiskā aizsardzība. Tādējādi kopējais patvēruma meklētāju skaits, kas Latvijai būs jāuzņem divu gadu laikā, ir 531 persona.

Valdība 3. novembrī apstiprināja patvēruma meklētāju uzņemšanas plānu. Sistēmas izveidošanai patvēruma meklētāju uzņemšanai divos gados būtu nepieciešami 14,99 miljoni eiro, tostarp 8,47 miljoni būtu valsts budžeta finansējums, bet 6,5 miljoni eiro būtu Eiropas Savienības (ES) fondu līdzfinansējums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!