Foto: DELFI Aculiecinieks

Pirmdien no rīta plūdi sākušies Ogres upes apkaimē, un arī vairākas nomaļas Jelgavas ielas jau applūda, bet pēcpusdienā Jelgavas novada iedzīvotājiem jau bija nepieciešama glābēju palīdzība - no applūdušas mājas evakuēti seši cilvēki, tostarp arī trīs bērni, kā arī divi suņi un kaķis, portālu "Delfi" informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD).

Cilvēku un dzīvnieku evakuācijas bija nepieciešama dārzkopības kooperatīvā "Ziedonis". Glābēji ap pulksten 11:24 saņēma zvanu no Jelgavas novada Glūdas pagasta iedzīvotājiem, kuru māja bija applūdusi, un viņi vairs saviem spēkiem nespēja no tās izkļūt.

Dodoties uz dārzkopības kooperatīvu "Ziedonis", kur atradās applūdusī māja, glābēji konstatēja, ka arī piebraucamie ceļi jau atradās ūdenī. Tāpēc glābēji bija spiesti aptuveni 700 metrus laivu nest ar rokām, jo ar mašīnu piebraukt vairs nevarēja, savukārt vēl apmēram 500 metrus laivā peldēja līdz applūdušajai mājai.

Jelgavas daļas glābēji sacījuši, ka māja bija uzcelta uz paaugstinājuma, tāpēc ūdens to, visticamāk, ir skāris minimāli, bet tās piegulošajā teritorijā ūdens bija apmēram 1,2 metru augstumā. Mājas saimnieks informēja, ka vēl svētdien vakarā mājas teritorija nebija applūdusi, bet jau pirmdienas rītā visa teritorija ap māju bija ūdenī.

Kad evakuētie cilvēki tika nogādāti sauszemē, viņi tika nodoti Pašvaldības policistiem, kas tālāk lems par cilvēki izmitināšanu.

Svētdien no šīs pašas teritorijas Jelgavas pašvaldības policisti jau evakuēja divus cilvēkus. VUGD atgādina, ka plūdu laikā, kad ir nepieciešama evakuācija no applūdušas ēkas, nekavējoties jāzvana pa tālruni 112. Līdzi jāņem plastmasas maisā iepakoti dokumenti, nauda, vērtslietas un medikamenti, kuri ikdienā jālieto.

Jau ziņots, ka svētdien ievērojami palielinājies ūdens līmenis Lielupē; Ogres upē lejpus meteoroloģiskās novērošanas stacijas ūdens līmenis par 12 centimetriem (cm) pārsniedz kritisko līmeni, - ir applūdušas pirmās mājas. Plkst.10 sākusies ledus iešana arī Mazajā Juglā pie Stariņiem un ūdens līmeņa paaugstināšanās tuvākajās dienās Latvijas upēs turpināsies. Vidzemes un Latgales upēs gaidāma ledus sakustēšanās un straujākajos upju posmos iespējama arī ledus iešana. Savukārt Lielupē turpināsies ledus iešana un paaugstināsies ūdens līmeņi pie Jelgavas un upes lejtecē.

Jelgavā pirmdien no rīta jau applūdušas vairākas ielas, bet Jelgavas pilsētas pašvaldības policijas (JPPP) darbinieki riska zonās turpina apzināt iedzīvotājus, no kādas applūdušas mājsaimniecības evakuēti divi cilvēki un suns.

Jaunākā informācija liecina, ka straujāka ūdens līmeņa paaugstināšanās saglabājas Daugavā Baltkrievijas teritorijā, kur posmā no Suražas līdz Verhņedvinskai ūdens līmenis aizvadītajā diennaktī paaugstinājās par 108 - 231 cm. Daugavā posmā no Piedrujas līdz Jēkabpilij ūdens līmenis paaugstinās par 40 - 152 cm diennaktī.

Gaujā pie Valmieras ledus kļūst tumšs un kūst uz vietas, bet pie Siguldas ir reta ledus iešana. Lielupes posmā Mežotne - Staļģene vērojama reta ledus iešana, bet Jelgavā ledus sakustējies un izveidojies vaļums, savukārt Kalnciemā ledus ir pacelts un ūdens uz ledus. Lielupes pietekā Mēmelē pie Tabokines ir reta ledus iešana. Ventā pie Kuldīgas upe ir brīva no ledus.

Arī Daugavas pietekās ūdens līmenis turpina paaugstināties, bet tā intensitāte aizvadītajā dienā ir nedaudz samazinājusies: Dubnā par 48 cm, Aiviekstē 56 - 79 cm, Rēzeknē 11 cm, Ogrē 55 - 69 cm, savukārt Lielajā Juglā par 77 cm. Gaujā posmā no Velēnas līdz Siguldai ūdens līmenis paaugstinājies par 19 - 46 cm, bet pie Carnikavas vērojama neliela ūdens līmeņa pazemināšanās. Ūdens līmenis paaugstinājies Amatā un Salacā no 8 - 16 cm. Lielupē pie Mežotnes ūdens līmenis turpina samazināties ar intensitāti 77 cm, savukārt posmā no Staļģenes līdz Kalnciemam ūdens līmenis turpina paaugstināties par 58 - 86 cm. Ventā posmā Vārdava - Vendzava ūdens līmenis turpina paaugstināties par 21 - 86 cm, bet Abavā pie Rendas par 59 cm.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!