Foto: F64
Svētdien ievērojami palielinājies ūdens līmenis Lielupē; Ogres upē lejpus meteoroloģiskās novērošanas stacijas ūdens līmenis par 12 centimetriem (cm) pārsniedz kritisko līmeni, - ir applūdušas pirmās mājas, aģentūru LETA informēja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra hidrologi.

Meteorologi ziņo, ka plkst.10 sākusies ledus iešana arī Mazajā Juglā pie Stariņiem un ūdens līmeņa paaugstināšanās tuvākajās dienās Latvijas upēs turpināsies. Vidzemes un Latgales upēs gaidāma ledus sakustēšanās un straujākajos upju posmos iespējama arī ledus iešana. Savukārt Lielupē turpināsies ledus iešana un paaugstināsies ūdens līmeņi pie Jelgavas un upes lejtecē.

Jelgavā pirmdien no rīta jau applūdušas vairākas ielas, ziņo "Zemgales Ziņas". Jelgavas pilsētas pašvaldības policijas (JPPP) darbinieki riska zonās turpina apzināt iedzīvotājus, no kādas applūdušas mājsaimniecības evakuēti divi cilvēki un suns, ziņo "Jelgavniekiem.lv".

Jelgavā plūdi sākušies Filozofu un Rūpniecības ielu krustojumā, kur caurtekas nostiprina ar smilšu maisiem, vēsta "Zemgales Ziņas". Komunālais dienests brīdina par vairākām jau applūdušām ielām un vietām, kur ūdens jau skar ceļa malas.

Jelgavā, Uzvaras ielā 69 ūdens līmenis ir sasniedzis ceļa malu, bet brauktuve pagaidām nav applūdusi. Arī Upes ielā sdepo mikrorajonā ūdens patlaban līdz ar ceļa malu. Sniega iela ir applūdusi visā garumā, bet mazāk applūdis ielas gals pie Miezītes ceļa.

Applūdis arī Malkas ceļš pie Svētes tilta. Pilnībā applūdis Būriņu ceļš pie Baložu kapiem. Pie šīs kapsētas netālā tilta Svētē veidojas ledus sanesumi. Tāpat arī pie Strautnieku tilta Platonē veidojas ledus sanesumi, informē pašvaldība.

JPPP darbinieki apzinājuši 67 iedzīvotājus pilsētas applūstošajās teritorijās, lai brīdinātu par plūdu risku un iespējamo evakuāciju. Apzināti arī visi pieejamie resursi pilsētā un novados, kas nepieciešami plūdu gadījumā. Jelgavniekiem par draudu situāciju jāziņo glābšanas dienestam 112 vai pašvaldības policijai pa tālruni 8550, ziņo "Jelgavniekiem.lv"


Jaunākā informācija liecina, ka straujāka ūdens līmeņa paaugstināšanās saglabājas Daugavā Baltkrievijas teritorijā, kur posmā no Suražas līdz Verhņedvinskai ūdens līmenis aizvadītajā diennaktī paaugstinājās par 108 - 231 cm. Daugavā posmā no Piedrujas līdz Jēkabpilij ūdens līmenis paaugstinās par 40 - 152 cm diennaktī.

Gaujā pie Valmieras ledus kļūst tumšs un kūst uz vietas, bet pie Siguldas ir reta ledus iešana. Lielupes posmā Mežotne - Staļģene vērojama reta ledus iešana, bet Jelgavā ledus sakustējies un izveidojies vaļums, savukārt Kalnciemā ledus ir pacelts un ūdens uz ledus. Lielupes pietekā Mēmelē pie Tabokines ir reta ledus iešana. Ventā pie Kuldīgas upe ir brīva no ledus.

Arī Daugavas pietekās ūdens līmenis turpina paaugstināties, bet tā intensitāte aizvadītajā dienā ir nedaudz samazinājusies: Dubnā par 48 cm, Aiviekstē 56 - 79 cm, Rēzeknē 11 cm, Ogrē 55 - 69 cm, savukārt Lielajā Juglā par 77 cm. Gaujā posmā no Velēnas līdz Siguldai ūdens līmenis paaugstinājies par 19 - 46 cm, bet pie Carnikavas vērojama neliela ūdens līmeņa pazemināšanās. Ūdens līmenis paaugstinājies Amatā un Salacā no 8 - 16 cm. Lielupē pie Mežotnes ūdens līmenis turpina samazināties ar intensitāti 77 cm, savukārt posmā no Staļģenes līdz Kalnciemam ūdens līmenis turpina paaugstināties par 58 - 86 cm. Ventā posmā Vārdava - Vendzava ūdens līmenis turpina paaugstināties par 21 - 86 cm, bet Abavā pie Rendas par 59 cm.

Ledus svētdien izgājis Lielupē lejpus Mežotnes, ūdens līmenis tur samazinājies, taču jauns ledus sastrēgums izveidojies lejpus Staļģenes. Posmā no Jelgavas līdz Staļģenei ūdens līmenis paaugstinājies par 74-81 cm, pie Kalnciema - vairāk nekā 56 cm, ziņo LETA.

Svētdien ap plkst.17 Lielupē pie Mežotnes sāka iet ledus, notika blīvēšanās un ūdens līmenis diennakts laikā pacēlās par nedaudz vairāk nekā trīs metriem, sasniedzot 476 centimetrus virs stacijas nulles atzīmes, un tas ir pat 40 cm vairāk nekā 2010.gada palos. Lielupē pie Staļģenes ūdens līmenis kāpis par 2,73 metriem un posmā no Mežotnes līdz Staļģenei sākušas applūst palienes. Pie Jelgavas un Kalnciema ūdens līmenis kāpj lēnāk - Jelgavā tas paaugstinājies par 116, bet Kalnciemā - 77 cm diennaktī.

Daugavā straujākā ūdens līmeņa celšanās pagājušajā diennaktī bija vērojama posmā Krāslava - Jēkabpils. Pie Krāslavas tas palielinājies par 123 cm, pie Jēkabpils - par 25 cm. Palienes vēl nav applūdušas, taču hidrologi prognozē, ka tas varētu notikt jau tuvākajās diennaktīs.

Kā norādīja hidrologi, daudzviet upes krastos izveidojušās tā saucamās vaļumjoslas, ūdens krājas uz ledus, tas kļūst trauslāks.

Kritiska situācija ir arī Daugavas pietekās. Ogres upē lejpus meteoroloģiskās novērošanas stacijas izveidojies ledus sastrēgums, kā rezultātā atsevišķas upei tuvākās mājas jau ir applūdušas. Par 12 cm ir pārsniegts kritiskais ūdens līmenis šajā posmā.
Kā sacīja hidrologi, Rīgas HES apkaimē upe ir aizsalusi, un ūdenim, kas nāk no upes augšteces, nav kur palikt.

Lēnāka ūdens līmeņa celšanās pagājušajā diennaktī bijusi Vidzemes upēs - Gaujā, Amatā, Salacā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!