Foto: LETA

Prestižo Fulbraita stipendiju 2013./2014.mācību gadam saņems četri studenti un divi pētnieki no Latvijas studijām un pētniecībai ASV, informēja ASV vēstniecības Rīgā Preses un kultūras nodaļā.

Tāpat šogad divi vidusskolēni saņems Bendžamina Franklina stipendiju dalībai jauniešu vasaras skolā, savukārt 18 stipendiāti saņems Baltijas-Amerikas brīvības fonda (BAFF) stipendijas studijām, pētniecībai vai praksei ASV, kā arī tiks atbalstīta ASV lektora viesošanās Latvijā.

Fulbraita pētnieku stipendiju saņems Latvijas Universitātes Kognitīvo zinātņu un semantikas centra direktors Jurģis Šķilters un pasniedzēja Latvijas Universitātes Pedagoģijas un psiholoģijas fakultātē Dace Visnola. Fulbraita studentu stipendiju saņems Āgenskalna ģimnāzijas skolotājs Ansis Nudiens, māksliniece no žurnāla "Foto Kvartāls" Elīna Ruka, studente Agnese Bukovska un Rīgas Tehniskās universitātes students Dmitrijs Celinskis.

Savukārt Bendžamina Franklina stipendiju saņems Talsu Valsts ģimnāzijas skolnieks Niklāvs Kālbergs un Ziemeļvalstu ģimnāzijas skolniece Emīlija Mikalauska.

Pie Baltijas-Amerikas brīvības fonda (BAFF) stipendijas maģistrantūras studijām tiks Mārtiņš Hiršs un Māris Krūmiņš. Savukārt BAFF stipendijas pētniecībai saņems Rīgas Ekonomikas augstskolas prorektore Diāna Pauna un Latvijas Universitātes pasniedzējs Daunis Auers. Stažēties uz ASV dosies Mārtiņš Birģelis, Sabīne Brice, Edgars Dzirkalis, Lita Juberte, Natālija Knaidele, Zane Kokina, Jānis Moisejs, Pāvels Seņins, Juris Sorokins, Līga Svempe un Egils Zanders.

Savukārt BAFF dialoga programmā kinoloģijā darbosies Marija Vladimirova, pētnieciskajā žurnālistikā - Inga Sprinģe, bet mākslas un nevalstisko organizāciju vadībā - Zane Onckule.

Lai kopīgi ar iepriekšējo gadu Fulbraita, Hamfrija un citu stipendiju saņēmējiem sveiktu jaunos Fulbraita, Bendžamina Franklina un BAFF stipendiātus, otrdien, 18.jūnijā, ASV vēstnieks Latvijā Marks Pekala rīkos pieņemšanu.

Fulbraita programmas mērķis ir veicināt savstarpēju izpratni starp ASV un citu valstu iedzīvotājiem. Fulbraita studentu stipendijas saņēmējiem tiek dota iespēja studēt maģistrantūrā ASV, bet Fulbraita pētnieku programmas saņēmēji var veikt pētījumus un lasīt lekcijas ASV. Kopš 1991.gada jau 171 profesors un students no Latvijas ir saņēmis Fulbraita stipendijas un apmeklējis ASV.

Bendžamina Franklina programmas stipendiāti piedalās četras nedēļas ilgā seminārā vidusskolēniem ar mērķi uzlabot viņu līderības prasmes un zināšanas par ASV un Eiropas Savienības attiecībām.

BAFF misija ir pilnveidot saites starp ASV un Latviju, Lietuvu un Igauniju, izmantojot izglītības un studiju programmas, kas vērstas uz ekonomisko procesu izaugsmi un demokrātisko procesu stiprināšanu. BAFF ir programma, kas piedāvā dažādas iespējas saņemt stipendijas ASV Latvijas, Lietuvas un Igaunijas pastāvīgajiem iedzīvotājiem. Šobrīd BAFF piedāvā profesionālās prakses programmu augstskolu studentiem un neseniem absolventiem, diplomētā speciālista programmu, pētījumu programmu profesoriem un citiem pētniekiem, kā arī Baltijas-Amerikas dialoga programmu izglītības organizācijām, valsts iestādēm un uzņēmumiem. Kopš 2011.gada BAFF stipendijas ir saņēmuši 56 latvieši.

ASV vēstniecība aicina studentus, pētniekus un profesionāļus no Latvijas piedalīties nākamā gada stipendiju konkursos. Pieteikšanās termiņš Hamfrija programmai un Fulbraita studentu programmai ir šā gada 30.augusts, Fulbraita pētnieku programmai - 22.novembris. Pieteikšanās termiņš BAFF programmām ir 2013.gada 30. oktobris un 2014.gada 5. aprīlis. Plašāka informācija par stipendiju programmām, kā arī pieteikuma anketas pieejamas vēstniecības interneta vietnē "http://riga.usembassy.gov/" un BAFF interneta vietnē "http://www.balticamericanfreedomfoundation.org/".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!