Foto: LETA

Labklājības ministrija (LM) ierosinājusi kārtējo disciplinārlietu pret valsts sociālās aprūpes centra (VSAC) "Zemgale" direktoru Ilgoni Leišavnieku. Ja šajā lietā atklāsies Leišavnieka vaina, tā var beigties ar viņa atbrīvošanu no amata.

Leišavnieks skaidroja, ka ierosinātā disciplinārlieta, iespējams, saistīta ar LM konstatētām nepilnībām kļūdainās atskaitēs, kas iestādei jāsniedz. Taču iestāde apgūst jaunu kārtību, un sadarbībā ar kolēģiem kļūdas tikušas novērstas, atskaites pieņemtas, tāpēc Leišavnieks īsti nesaskata pamatu disciplinārlietai, taču tā viņu arī neizbrīna, jo šī jau esot ceturtā disciplinārlieta.

"Es tikai nedaudz atpalieku no Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja darbinieces Jutas Strīķes," par savu situāciju ironizēja Leišavnieks, stāstot, ka pēdējā disciplinārlieta bija saistīta ar to, ka viņš bija vērsies policijā ar savām aizdomām par iespējamu noziegumu kādā aprūpes centrā. Pēc tam labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS) saņēma prokurora brīdinājumu par to, ka nav korekti vērsties pret amatpersonām, kuras ziņo tiesībaizsardzības iestādēm par iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem.

Leišavnieks nenoliedza, ka darbā gadās kļūdas, īpaši apgūstot jaunu kārtību vai īstenojot kādu reorganizāciju, taču tik kategoriska un intensīva vēršanās pret viņu sociālās aprūpes centra vadītājam radot priekšstatu, ka viņa atrašanās amatā, iespējams, kādam traucē.

Kā ziņots, ka 2014.gada jūnijā Ģenerālprokuratūras Personu un valsts tiesību aizsardzības departamenta prokurors labklājības ministram Augulim nosūtīja prokurora brīdinājumu par nepieļaujamību vērsties pret amatpersonām, kuras ziņo tiesībaizsardzības iestādēm par iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem.

Kā iepriekš informēja prokuratūras preses pārstāve Aiga Šēnberga, VSAC "Zemgale" amatpersonas vērsās Valsts policijā (VP) ar iesniegumu par iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem pret centra filiāles "Ziedkalni" klientiem.

Iepriekš Leišavnieks sacīja, ka šī bijusi trešā reize, kad pret viņu un konkrēto juristu LM ierosinājusi disciplinārlietu. "Visas disciplinārlietās norāda uz vienādiem pārkāpumiem, un tos gatavo viens un tas pats jurists, tāpēc, protams, man liekas, ka tas ir mērķtiecīgs darbs no LM puses," teica aprūpes centra vadītājs.

Pirmās LM ierosinātās disciplinārlietas pret Leišavnieku beigušās ar viņam izteiktu rājienu. Centra vadītājs stāstīja, ka pirmā lieta ierosināta par viņa uzsākto pārbaudi pret filiāles "Ziedkalni" vadītāju. Pārbaudes noslēgumā filiāles vadītāju tika nolemts atbrīvot no darba un informācija par viņas pārkāpumiem arī iesniegta tiesā. Tomēr, mainoties labklājības ministriem, jaunais ministrs Augulis esot palūdzis šo lietu izbeigt, atjaunojis "Ziedkalnes" filiāles vadītāju darbā un ierosinājis disciplinārlietu pret Leišavnieku par pārbaudes sākšanu. Savukārt otrā lieta bijusi saistīta ar rājiena izteikšanu kādai citai filiāles darbiniecei.

Pērn disciplinārlietu LM ierosinājusi pret viņu un centra juristu pēc tam, kad centra vadība vērsusies VP, jo marta beigās saņēmusi anonīmu informāciju, ka, iespējams, kāds valsts sociālās aprūpes centra "Zemgale" filiāles "Ziedkalne" klients ir seksuāli izmantots. Vispirms sūdzība pārbaudīta anonīmi, ņemot vērā, ka centrā dzīvo cilvēki ar garīga rakstura traucējumiem, kuri nereti mēdz sniegt nepatiesu informāciju, tomēr fakti apstiprinājušies, teica Leišavnieks. Tāpat radušās aizdomas par iespējamu darbinieku paviršu attieksmi pret saviem pienākumiem. Klienti esot lūguši darbinieku palīdzību, bet viņi nav reaģējuši.

Ņemot vērā konstatēto, aprūpes centra "Zemgale" vadība vērsusies policijā, un, tā kā aprūpes centrs ir LM padotības iestāde, ministrija par notikušo informēta. Vēlāk saņemta informācija, ka LM pret Leišavnieku un centra juristu ierosinājusi disciplinārlietu, ko vēlāk atcēla.

Jau ziņots, ka šogad LM plāno slēgt valsts sociālās aprūpes centra "Zemgale" filiāli "Kauguri" un SAC "Vidzeme" filiāli "Rauna" un šo aprūpes iestāžu klientus pārvietot uz SAC "Rīga" filiāles "Ezerkrasti" jaunatklāto korpusu, informēja LM pārstāve Marika Kupče.

Ilgonis Leišavnieks VSAC "Zemgale" direktora pienākumus sāka pildīt 2013.gada 4.februārī.

VSAC "Zemgale" ir LM padotībā esoša iestāde, kas apvieno sešas sociālās aprūpes centra filiāles - "Zemgale", "Ziedkalne", "Īle", "Kauguri", "Iecava" un "Ķīši". Visos šajos aprūpes centros dzīvo cilvēki ar pirmās un otrās grupas invaliditāti - kopumā 937 cilvēki ar smagiem garīga rakstura traucējumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!