Foto: Publicitātes attēli
Svētdien izdots oficiālais laikraksts "Latvijas Vēstnesis", kurā publicēts Valsts prezidenta Valda Zatlera rīkojums Nr.2 "Par Saeimas atlaišanas ierosināšanu" un Valsts prezidenta raksts Centrālajai vēlēšanu komisijai, informēja "Latvijas Vēstnesis".

Oficiālajā izdevumā publicēta arī Valsts prezidenta uzruna un Saeimas atlaišanas procesa juridiskā analīze un citi materiāli. Atbilstoši piegādātāju darba grafikam "Latvijas Vēstneša" speciālizlaidums abonentiem tiks piegādāts pirmdien.

Oficiālā izdevuma e-versija (informatīvs statuss) pieejama bez maksas internetā www.vestnesis.lv.

Jau ziņots, ka pēc Saeimas ceturtdienas lēmuma neļaut KNAB veikt kratīšanu bieži vien par oligarhu dēvētā politiķa, Saeimas deputāta Aināra Šlesera (PLL) dzīvesvietās, Zatlers nolēma rosināt atlaist tikai pirms septiņiem mēnešiem ievēlēto 10.Saeimu. Par to prezidents paziņoja sestdien vakarā ārkārtas uzrunā tautai.

Viņš atzina, ka nolēmis rīkoties radikāli un šis lēmums prezidenta vēlēšanu priekšvakarā ir politiski un konstitucionāli sarežģīts, un var mazināt viņa izredzes tikt pārvēlētam uz otro termiņu. Taču viņa kā prezidenta pienākums ir rīkoties valsts labā nevis savā labā, uzsvēra Zatlers.

Zatlers, izmantojot Satversmē paredzētās tiesības, izdeva rīkojumu, ar kuru ierosina atlaist Saeimu. Šis rīkojums stājās spēkā sestdien.
Par savu lēmumu Zatleram jāinformē Centrālā vēlēšanu komisija (CVK), kura ne agrāk kā pēc mēneša, bet ne vēlāk kā divu mēnešu laikā sarīko referendumu par Saeimas atlaišanu. Ja prezidents saņem tautas atbalstu, Saeima ir atlaista un jaunas Saeimas vēlēšanas jārīko ne vēlāk kā divu mēnešu laikā pēc Saeimas atlaišanas. Ja vēlētāji referendumā neatbalsta Saeimas atlaišanu, amatu zaudē prezidents.

CVK sestdien prognozēja, ka referendums par Saeimas atlaišanu varētu notikt 30.jūlijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!