Foto: LETA

Iespējams, vien līdz retajam nav nonākušas ziņas par Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa un viņa dzīvesbiedres Ivetas Vējones fotosesiju itāliešu modes žurnālā. Par fotosesiju interesi izrādījis arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB). Tikmēr Latvijas Universitātes (LU) Sociālo zinātņu fakultātes profesore Skaidrīte Lasmane uzskata, ka tas nav cēlākais, ko prezidents varētu darīt.

Pirmdienas rītā latviešu dizaineres Annas Osmuškinas modes nama "Facebook" lapā tika publicētas fotogrāfijas, kur Valsts prezidents un viņa kundze iejutušies modeļu lomās itāliešu modes žurnāla "Collezioni Haute Couture" lapās. Osmuškina portālam "Delfi" uzsvēra, ka fotosesiju ar Vējoņu pāri neuzskata par sava zīmola reklāmu.

LU profesore Lasmane portālam "Delfi" skaidro, ka "prezidenta lomai ir savas robežas un savi priekšraksti". Viņas ieskatā iejušanās modeļa lomā nav prezidenta vērta nodarbe.

"Varbūt tādēļ mēs ļoti maz zinām prezidenta viedokli par valstij svarīgiem stratēģiskiem projektiem vai padomu, jo ļoti daudz laika aizņem šī masu kultūras ikdiena," pieļauj Lasmane, piebilstot, ka prezidentam pašam būtu jāsaprot augstas amatpersonas amata robežas.

"Prezidenta galvenais uzdevums, no manas puses to pat nevajadzētu atkārtot, tomēr ir ļoti svarīgu valstisku uzdevumu pildīšana. Katra nodarbe, kaut visīsākā, kas ved sāņus no valstij būtiskajām prezidenta funkcijām, protams, ir paša prezidenta izvēle. Ļoti nopietns izvēles jautājums," uzsver LU profesore. "Tas var atturēt no lielā valstiskā darba."

"Es nedomāju, ka tas ir cēlākais, ko prezidents var izvēlēties," uzsver Lasmane.

Latvijas Reklāmas asociācijas (LRA) priekšsēdētāja Baiba Liepiņa portālam "Delfi" atzīst, ka LRA nav kompetenta vērtēt šo gadījumu, jo asociācijai nav ne tiesību, ne pienākumu vērtēt juridiskos jautājumus. "Skatoties formāli no reklāmas likuma, nekas nav pārkāpts. Arī reklāmas ētikas kodekss nav pārkāpts," skaidro Liepiņa.

Arī biedrības "Sabiedrība par atklātību – Delna" pārstāve Liene Gātere portālam "Delfi" norāda, ka biedrība Vējoņu pāra fotosesijā pārkāpumus nesaskata, tāpēc šo gadījumu nekomentēs.

Savukārt KNAB pieprasīs papildu informāciju Valsts prezidentam, lai lemtu par pārbaudes uzsākšanas nepieciešamību. Pašlaik publiski pieejamā informācija nesatur ziņas, kas liecinātu, ka Valsts prezidents būtu pieņēmis dāvanas vai izmantojis savu vārdu reklamēšanai un būtu pārkāpis likumā "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" noteiktos ierobežojumus un aizliegumus, portālam "Delfi" skaidro KNAB pārstāve Laura Dūša.

Pats prezidents uzskatījis, ka fotogrāfijas, kurās valsts pirmais pāris redzams Latvijas modes mākslinieces zīmola tērpos, ir iespēja popularizēt Latviju, tā raidījumam "LNT Ziņas Sešos" norādījis prezidenta preses sekretārs Jānis Siksnis. "Protams, ka šis ir prezidentam neierasts ampluā, šāda parādīšanās. Bet gribētu uzsvērt, ka sadarbība ar kādu modes mākslinieku tomēr ir ierasta prakse gan Latvijā, gan arī citur pasaulē," paudis Siksnis.

Likums nosaka, ka valsts amatpersonai ir aizliegts izmantot savu vārdu reklamēšanai, izņemot gadījumus, kad tas ietilpst šīs valsts amatpersonas amata pienākumos.

Reklamēšana likuma "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" izpratnē ir "jebkāda valsts amatpersonas personiskā vērtējuma publiska paušana par konkrētu komersantu, tā saražoto preci vai sniegto pakalpojumu, ja šī amatpersona par to saņēmusi atlīdzību".

Šis nav pirmais gadījums, kad KNAB pievērsis uzmanību amatpersonu fotosesijām. Portāls "Delfi", atsaucoties uz ziņu aģentūru LETA, jau vēstīja, ka KNAB vasarā sāka pārbaudi par publiski izskanējušo informāciju, ka sociālajā tīklā "Facebook" ir ievietotas vairākas Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieka Andra Amerika (GKR) fotogrāfijas, kurās viņš iejuties modeļa ādā. KNAB pārkāpumus nekonstatēja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!