Foto: F64
Apvienībā "Vienotība" ietilpstošā partija "Pilsoniskā Savienība" (PS) uzskata, ka jautājums par "Saskaņas centra" iekļaušanu valdībā šobrīd nav diskusijas vērts un svētdien aicinās "Vienotības" valdi pieņemt rezolūciju par valdības un Saeimas obligāti veicamajiem darbiem līdz referendumam par Saeimas atlaišanu.

Par to svētdien vakarā pēc PS valdes sēdes žurnālistus informēja tās loceklis Kārlis Šadurskis.

Šadurskis atgādināja, ka PS atbalsta Zatlera iniciatīvu rosināt Saeimas atlaišanu, tāpēc vēlas aicināt visus Saeimā pārstāvētos spēkus prezidenta vēlēšanās atbalstīt Zatlera kandidatūru. Tapāt nepieciešams nodrošināt valdības stabilitāti, uzskata PS.

Šadurskis paskaidroja, ka, viņaprāt, Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) pozīcijas un ietekme samazināsies arī šajā valdībā, nemainot koalīciju, jo "viņi jau tagad ir morālie zaudētāji, jo iestājās par iespējamu noziedzīga grupējuma piesegšanu".

Savukārt Saeimai vajadzētu pieņemt grozījumus likumā par partiju finansēšanu, kam būtu jāstājas spēkā jau pirms iespējamām ārkārtas vēlēšanām, kas mazinātu naudas svaru vēlēšanās, uzskata PS.

Tāpat būtu jāpabeidz darbs pie sākumdeklarēšanas likuma, lai ar nākamā gada janvārī tas stātos spēkā un jau aprīlī visi, kam tas būtu jādara, varētu iesniegt deklarācijas. Tāpat PS uzsver nepieciešamību pieņemt fiskālās disciplīnas likumu un to pavadošos Satversmes grozījumus, lai mazinātu jaunu ekonomisko krīžu iespēju Latvijā.

Jau ziņots, ka pēc Saeimas ceturtdienas lēmuma neļaut KNAB veikt kratīšanu bieži vien par oligarhu dēvētā politiķa, Saeimas deputāta Aināra Šlesera (PLL) dzīvesvietās, Zatlers nolēma rosināt atlaist tikai pirms septiņiem mēnešiem ievēlēto 10.Saeimu. Par to prezidents paziņoja sestdien vakarā ārkārtas uzrunā tautai.

Viņš atzina, ka nolēmis rīkoties radikāli un šis lēmums prezidenta vēlēšanu priekšvakarā ir politiski un konstitucionāli sarežģīts, un var mazināt viņa izredzes tikt pārvēlētam uz otro termiņu. Taču viņa kā prezidenta pienākums ir rīkoties valsts labā nevis savā labā, uzsvēra Zatlers.

Zatlers, izmantojot Satversmē paredzētās tiesības, izdeva rīkojumu, ar kuru ierosina atlaist Saeimu. Šis rīkojums stājās spēkā sestdien.


Par savu lēmumu Zatleram jāinformē Centrālā vēlēšanu komisija (CVK), kura ne agrāk kā pēc mēneša, bet ne vēlāk kā divu mēnešu laikā sarīko referendumu par Saeimas atlaišanu. Ja prezidents saņem tautas atbalstu, Saeima ir atlaista un jaunas Saeimas vēlēšanas jārīko ne vēlāk kā divu mēnešu laikā pēc Saeimas atlaišanas. Ja vēlētāji referendumā neatbalsta Saeimas atlaišanu, amatu zaudē prezidents.

CVK sestdien prognozēja, ka referendums par Saeimas atlaišanu varētu notikt 30.jūlijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!