Foto: LETA

Rīgas domes (RD) opozīcijā esošās "Vienotības" frakcijas deputāti pārmet Rīgas mēram Nilam Ušakovam (SC), ka iepriekš domes valdošā koalīcija noraidījusi tās piedāvājumus par brīvbiļetēm sabiedriskajā transportā arī arodskolēniem, taču pašlaik šo otrdien skatāmo ideju uzdod par savu, pausts frakcijas paziņojumā presei.

"Vienotības" Rīgas frakcijas vadītājs Olafs Pulks norāda, ka viņa vadītāj frakcija iepriekš vairākkārt uzsvērusi, ka atlaižu politika pilsētā nav vienlīdzīga, jo vispārizglītojošo izglītības iestāžu skolēni sabiedrisko transportu izmanto par velti, bet profesionālo skolu audzēkņiem ir piešķirti 60% atvieglojumi. Tomēr opozīcijas priekšlikumu šo nevienlīdzību novērst domes vadībā iepriekš divreiz noraidīja.

"Tomēr tagad, priekšvēlēšanu gaisotnē, "Saskaņas centrs" ir strauji mainījis savu pozīciju. Mums par pārsteigumu Ušakovs ir ne tikai sapratis, ka priekšlikums ir labs. Vēl vairāk - viņš ir sapratis, ka izdevīgāk ir nozagt labu ideju, to pārdēvējot par savu," paudis Pulks.

"Vienotības" deputāts Juris Viņķelis priekšlikumu par bezmaksas sabiedriskā transporta nodrošināšanu profesionālo skolu izglītojamiem iesniedzis pērn maijā. Vēlāk, pērnā gada oktobrī, uz domes budžeta grozījumiem viņš iesniedza priekšlikumu budžetā, lai novembrī un decembrī paredzētu 132 000 latu profesionālās un arodizglītības skolu audzēkņiem. Tāpat viņš aicināja šā gada budžetā paredzēt 594 000 latu šim mērķim, taču domes deputātu vairākums šos priekšlikumus noraidīja, pamatojot ar to, ka tie neiekļaujas pašvaldības budžeta iespējās.

Tikmēr Ušakovs ar pārstāves Lailas Ivānas starpniecību portālam "Delfi" pauda, ka "Vienotībai" jābeidz nodarboties ar populismu. Viņš komentēja, ka 2010.gadā, kad Rīgas dome lēma par bezmaksas sabiedrisko transportu pensionāriem, "Vienotība" prasījusi tās arī skolēniem līdz 9.klasei. Gadu vēlāk, kad domnieki lēmuši par brīvbiļetēm sabiedriskajā transportā visiem skolēniem, "Vienotības" deputāti to prasījuši arī arodskolu audzēkņiem. Savukārt pašlaik, kad dome plāno to īstenot, "Vienotība" prasa tās piešķirt visiem skolēniem.

"Kamēr dome atkarībā no budžeta iespējām meklē iespējas bezmaksas sabiedriskā transporta nodrošināšanai, "Vienotība" mētājas ar populistiskiem un realitātei neatbilstošiem priekšlikumiem," klāstīja Rīgas mērs.

RD Satiksmes un transporta lietu komiteja pagājušajā nedēļā atbalstīja grozījumus pašvaldības normatīvajos aktos, kas paredz no pavasara piešķirt bezmaksas braukšanas iespējas sabiedriskajā transportā visiem 3.grupas invalīdiem un profesionālās izglītības mācību iestāžu audzēkņiem.

Saskaņā ar "Rīgas satiksmes" aprēķiniem visu 3. grupas invalīdu un arodskolnieku bezmaksas pārvadāšana sabiedriskajā transportā pašvaldībai izmaksās apmēram papildus 4,2 miljonus latu gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!