Foto: LETA

Latvijā gāzes tirgus atvēršana nebūs viegls process nebūs viegls. Līdz šim ikreiz, kad tika pieņemts lēmums par tirgus atvēršanu, tam bijis atliekošs raksturs, taču 2017.gads ir "x stunda", piektdien intervijā Latvijas Televīzijas rīta raidījumam "Rīta Panorāma" sacīja ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS).

Ministre skaidroja, ka vēl līdz 2017.gadam ir nepieciešams pieņemt daudzus lēmumus, lai patērētāji varētu pēc tirgus atvēršanas par pakalpojumu maksāt zemāku cenu.

Runājot par iedzīvotāju iespējamām bažām par pretējo rezultātu – cenu sadārdzinājumu – pēc tirgus atvēršanas, Reizniece-Ozola minēja kaimiņvalsts Lietuvas piemēru. "Lietuvā iedzīvotāji jau var maksāt mazāk. Tas ir acīmredzams rezultāts, kur ieguvēji ir pircēji," sacīja nozares ministre.

Balstoties kaimiņvalsts pieredzē, viņa pauda cerību, ka Latvijā būs sagaidāms tāds pats rezultāts. "Konkurences apstākļos ar piegādātāju pircējam ir vieglāk runāt. Ir izvēles iespēja, tāpēc patērētājs var kaulēties," sacīja ministre.

Lai veiksmīgi notiktu gāzes tirgus atvēršana, patlaban plānots valsts uzņēmumu "Latvijas Gāze" sadalīt divos atsevišķos uzņēmumos. Viens būs gāzes piegādātājs un tirgotājs patērētājiem, bet otrs – pārvades un uzglabāšanas operators.

Kā lielāko izaicinājumu Reizniece-Ozola saredz laika faktoru. Viņa norādīja, ka par tirgus atvēršanu vispirms lēmums jāpieņem Saeimā, bet pēc tam – valdībā. Vienlaikus viņa pauda pārliecību, ka "politiķi saprot, ka šis ir pēdējais brīdis arī praktiskajām darbībām".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!