Foto: F64

Vairāk nekā simt cilvēku piektdienas vakarā bija pulcējušies pie Ukrainas vēstniecības Rīgā uz sociālajos tīklos izziņotu zibakciju, kuras dalībnieki pauž atbalstu protesta akciju dalībniekiem, kas izgājuši Kijevas un citu pilsētu ielās.

Starp ukraiņu atbalstītājiem, kas, turot rokās plakātus ar solidaritātes apliecinājumiem, dziedāja dziesmas un izsauca saukļus, manīti gan Nacionālās Apvienības pārstāvji, gan Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete.

Atbalsta akcijas norisi vēroja vairākas policijas ekipāžas.

"Facebook" un "Twitter" izsludinātās Ukrainas atbalsta akcijas rīkotāji aicinājumā uz zibakciju norādīja, ka pasākuma mērķis ir parādīt, ka pasaule seko līdzi tam, kas notiek Ukrainā. "Tas ir atbalsts parastajiem cilvēkiem, kas aizstāv savas intereses un uz kuriem tiek šautas lodes, cilvēkiem, kuriem pēc jaunajiem Ukrainā pieņemtajiem likumiem draud reāls sods," norādīts paziņojumā.

"Delfi" jau vēstīja, ka pagājušajā nedēļā Kijevā un vēlāk arī citviet ar jaunu sparu atsākās protesti, kuru pirmais vilnis sekoja Ukrainas prezidenta Viktora Janukoviča un valdības lēmumam neparakstīt asociācijas līgumu ar ES. Pēc novembra nogalē notikušajiem protestiem, kuros piedalījās simtiem tūkstoši cilvēku, tika pieņemti likumi, kas ierobežo pulcēšanās un vārda brīvību. Tas izraisīja jaunu protestu vilni, kura apspiešanā varas iestādes iesaistījušas specvienību "Berkut", iekšējo karaspēku un miliciju. Bojāgājuši vairāki cilvēki, tomēr ziņas par kopējo nogalināto un piekauto cilvēku skaitu ir pretrunīgas. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!