Foto: LETA

Saistībā ar nedēļas nogalē notikušajiem incidentiem, kuros iesaistīti arī NATO karavīri, ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (RP) norāda, ka tie, kas pārkāpj sabiedrisko kārtību jāsauc pie atbildības, taču ir skaidrs, ka atsevišķi gadījumi tiek izmantoti šauru politisku mērķu īstenošanai un lētas publicitātes vairošanai.

"Es ceru, ka notikušais nav saistāms ar Aivara Lemberga bezatbildīgo, pilnīgi nepieņemamo retoriku par NATO organizācijas, kuras dalībvalsts ir arī Latvija un mūsu sabiedrotajiem, kas pelna nepārprotamu nosodījumu. Bezatbildīgi izteikumi par NATO, velkot paralēles ar traģiskiem notikumiem mūsu valsts vēsturē, ir pretrunā Latvijas valsts drošības, mūsu tautas interesēm un vairo drošības risku pieaugumu," paziņojumā norāda Rinkēvičs.

Par Lemberga izplatīto vēstuli, kurā viņš gaužas par NATO karavīru uzvedību Ventspilī, ministrs teic, ka tā "satur nekorektus apgalvojumus, kas nedz atbilst Latvijas nostājai, nedz mūsu vērtējumam par Ziemeļatlantijas līguma organizāciju vai tās īstenoto NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misiju".

"NATO nomelnošana apstākļos, kad Latvijas sabiedrība saskaras ar Krievijas plašsaziņas līdzekļos īstenoto naida runu, un aicinājumu uz vardarbību ir kategoriski nosodāma. Latvijas ārpolitiku veido Ārlietu ministrija, tāpēc Lemberga vēstule un publiskie izteikumi nav vērtējami citādi kā atsevišķas privātpersonas bezatbildīgs viedoklis," uzsver Rinkēvičs.

Ministrs izsaka dziļu nožēlu par nepatīkamajiem incidentiem, kuros "no līdz šim Latvijā nepieredzētas vardarbības", cietuši vairāki Latvijas sabiedroto ārvalstu karavīri. Viņš cietušajiem vēl ātru izveseļošanos. Rinkēvičs uzsver, ka izdarīt nepamatotus un vispārinātus secinājumus pirms izmeklēšanas, ir nepiedienīgi.

"Piekrītu Latvijas Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai, ka NATO ir ļoti svarīgs mūsu valsts drošības garants. Latvija ir NATO dalībvalsts, NATO karavīri ir arī Latvijas karavīri, kuri Latvijā atrodas atbilstoši Latvijas valdības lēmumam. NATO valstu karavīru klātbūtne mūsu valstī Ukrainas notikumu kontekstā ir būtiska un es esmu pārliecināts, ka Latvijas iedzīvotāji to pilnībā izprot," teikts politiķa paziņojumā.

"Delfi" jau vēstīja, ka Lembergs, kurš pēdējā mēneša laikā ne reizi vien nicīgi izteicies par iespēju, ka Latvijā varētu tikt dislocēti NATO karavīri, trešdien NATO ģenerālsekretāram Andersam Fogam Rasmusenam, kā arī Latvijas aizsardzības ministram Raimondam Vējonim (ZZS) un Rinkēvičam nosūtījis vēstuli, kurā žēlojas par NATO karavīru nepiedienīgo uzvedību Ventspilī.

Kā ziņots, pagājušās nedēļas nogalē Ventspilī notikuši vairāki incidenti, kuros cietuši starptautiskajā mīnu meklēšanas operācijā "Open Spirit 2014" iesaistītie jūrnieki. Vissmagāk cietis kāds nīderlandietis, kurš ar nopietnu galvas traumu ievietots Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas reanimācijas nodaļā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!