Foto: LETA

Izskatīšanai valsts sekretāru sanāksmē Izglītības un zinātnes ministrija iesniegusi rīkojuma projektu par Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas (RPIVA) likvidāciju, liecina valdības mājaslapā publicētā informācija.

Projekts paredz līdz ar 31. augustu likvidēt RPIVA, pievienojot to Latvijas Universitātei (LU). Kā portālu "Delfi" informēja IZM, līdz ar augstskolu apvienošanu tiks saglabātas tādas pašas tiesības un studiju iespējas, kā līdz šim.

Augstskolas reorganizācija tiks virzīta tā, lai studiju process būtu nepārtraukts, uzsver ministrijā.

Paredzēts, ka LU pārņems virkni RPIVA pirmā līmeņa, otrā līmeņa, bakalaura, maģistra un doktora studiju programmas.

Tāpat saskaņā ar rīkojuma projektu LU jānodrošina studijas filiālēs Alūksnē, Bauskā, Cēsīs, Jēkabpilī, Kuldīgā, Madonā, Tukumā, Ventspilī un šo filiāļu attīstību.

Nelielu daļu programmu, piemēram, profesionālās bakalaura studiju programmas "Deju un ritmikas skolotājs", pārņems Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija.

Daļai studentu būs jāturpina studijas Banku augstskolā, Banku augstskolas Uzņēmējdarbības koledžā, Rīgas Tehniskajā universitātē, Liepājas Universitātē, Ventspils Augstskolā, Vidzemes Augstskolā, Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijā vai Daugavpils Universitātē. Arī pēc augstskolas maiņas studentiem saglabāsies līdzšinējie finansēšanas nosacījumi.

Projekts paredz, ka IZM līdz 1. martam izveidos RPIVA likvidācijas komisiju. Tā līdz 1. maijam izveidos un iesniegs izglītības un zinātnes ministram Kārlim Šadurskim (V) apstiprināšanai RPIVA likvidācijas plānu.

Atsaucoties uz publiski izskanējušajām studentu bažām, izglītības un zinātnes ministrs Šadurskis uzsvēris: "Studentu bažas ir saprotamas, taču šādām bažām nav racionāla pamata. Ikviens varēs turpināt studijas tāpat kā līdz šim, arī visās astoņās filiālēs un tajās studiju programmās, kas ir izvēlētas. Tiks saglabātas gan budžeta vietas, gan nemainīga studiju maksa".

"Kas studentiem mainīsies? Pirmkārt, RPIVA pievienošana Latvijas Universitātei dos iespējas finansiāli un intelektuāli stiprināt pedagoģijas studiju programmas, kvalitāti un studiju bāzi. Otrkārt, koncentrējot gan materiālo, gan intelektuālo bāzi pedagogu sagatavošanai, mēs radām jaunu attīstības vektoru, kas ir nepieciešams, lai skolās arvien vairāk nonāktu jauni, talantīgi un zinoši jaunie skolotāji. Treškārt, mainīsies diploma izsniedzējs," skaidrojis ministrs.

Kā portālam "Delfi" uzvēra IZM, jautājums par RPIVA reorganizāciju nav nedz jauns, nedz unikāls, tas ir nopietni diskutēts pēdējo piecu gadu laikā.

Rīkojuma projektu ceturtdien skatīs valsts sekretāru sanāksmē.

Vēstīts, ka trešdienas rītā RPIVA studenti un personāls devās protesta gājienā, lai nodotu atbildīgajām institūcijām vēstuli pret augstskolas reorganizāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!