Foto: LETA

Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas (RPIVA) rektores Dainas Voitas 2015. gadā ieņēmumi bijuši 65 571,83 eiro, liecina Valsts ieņēmumu dienestā iesniegtā valsts amatpersonas deklarācija par 2015. gadu.

RPIVA maksātā alga 2015. gadā bijusi 42 309,50 eiro, Latvijas Universitātē (LU) – 4880,20 eiro, LU Rīgas Medicīnas koledžā – 15 907,04 eiro, Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijā – 139,44 eiro.

Tāpat Voita saņēmusi ienākumus no Latvijas Bērnu un jauniešu invalīdu sporta federācijas 1000 eiro apmērā, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras – 1305,31 eiro un honorāru no SIA "Apgāds Zvaigzne ABC" 30,34 eiro apmērā.

Kā liecina deklarācija, RPIVA rektorei 2015. gadā piederējuši divi dzīvokļi un viena būve Rīgā.

Ministru kabinets Voitu par RPIVA rektori apstiprināja 2015. gada jūnijā.

Ziņots, ka Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) pieņēmusi lēmumu ar 2017. gada augustu reorganizēt RPIVA, to pievienojot LU. Savukārt RPIVA aicina izglītības un zinātnes ministru atsaukt Kārli Šadurski (V) publiski atsaukt, kā norāda akadēmijā, nepatieso ziņu par it kā pieņemto lēmumu reorganizēt RPIVA, pievienojot to LU.

IZM iepriekš ziņu aģentūrai LETA skaidroja, ka augstākās izglītības iestāžu konsolidācija pašlaik ir Eiropā aktuāla prakse. Tās mērķis ir panākt efektīvu ierobežoto resursu izmantošanu, paaugstināt studiju un zinātniskās pētniecības kvalitāti un veicināt augstākās izglītības iestāžu konkurētspēju.

Pedagoģijas jomā Latvijā patlaban ir vērojama liela sadrumstalotība, turklāt ik gadu tiek sagatavots salīdzinoši liels pedagogu skaits (vairāk nekā 1000), taču darbu skolā sāk un turpina tikai neliela daļa no viņiem, proti, 200-400 personas gadā.

Līdz ar to IZM ieskatā ir jāveic nepieciešamo speciālistu sagatavošanas līdzsvarošana. Pedagoģijas studijas ir jākoncentrē tādās augstākās izglītības iestādēs, kas spēj nodrošināt augsta līmeņa zinātnisko bāzi, akadēmisko personālu un infrastruktūru visu mācību priekšmetu skolotāju studijām, pārliecināti IZM.

Saskaņā ar Augstskolu likumu lēmumu par valsts augstskolas un valsts koledžas reorganizāciju vai likvidāciju pieņem Ministru kabinets pēc izglītības un zinātnes ministra vai attiecīgās nozares ministra ierosinājuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!