Foto: LETA

Vairāk nekā 20 Saeimas deputāti vērsušies Eiropas Komisijā (EK), aicinot apturēt plānoto sankciju noteikšanu Polijai, Čehijai un Ungārijai par patvēruma meklētāju neuzņemšanu, portālu "Delfi" informēja Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai/LNNK".

Saeimas deputāti iebilst pret EK veiktajām darbībām un politisko retoriku un lūdz pārtraukt visas turpmākās darbības šajā jautājumā līdz Eiropas Kopienu tiesas (EKT) lēmuma saņemšanai par patvēruma meklētāju pārvietošanas mehānisma likumību.

2015. gada septembrī, neņemot vērā Višegradas valstu – Polijas, Ungārijas, Slovākijas un Čehijas – iebildumus, Eiropas Savienības (ES) valstis pieņēma lēmumu par 120 000 patvēruma meklētāju pārdali starp visām 28 ES dalībvalstīm.

Neilgi pēc lēmuma pieņemšanas, Slovākija un Ungārija vērsās EKT, apstrīdot šī lēmuma un pārvietošanas mehānisma likumību, atgādina Nacionālā apvienība.

Ungārijas un Slovākijas iesniegtajā sūdzībā izklāstītas dažādas 2015. gada septembrī pieņemtajā lēmumā atrodamās procesuālās kļūdas, kā arī uzsvērts, ka migrācijas politika ir nacionālo valstu kompetencē. Paredzēts, ka EKT tiesas ģenerāladvokāts Īvs Bots savu juridisko atzinumu par lietu sniegs 26. jūlijā, savukārt galīgais spriedums gaidāms līdz gada beigām.

Ja tiesa lems, ka patvēruma meklētāju pārdales mehānisms ir pretrunā ar ES tiesību aktiem, ES nāksies pārskatīt un pārstrādāt tās migrācijas politiku. Šāda lēmuma gadījumā arī sankcijas pret valstīm, kuras neizmanto šo potenciāli pretlikumīgo patvēruma meklētāju uzņemšanas sistēmu, būtu nelikumīgas, skaidro deputāti.

Saeimas deputāti vēstulē mudina EK pārtraukt visas turpmākās darbības par pārkāpumu procedūrām un sankciju noteikšanu līdz EKT sprieduma pasludināšanai.

Pārkāpumu procedūras pret trīs Višegradas valstīm tiek politizētas, un tās tikai vairos eiroskepticismu šajās valstīs un padziļinās plaisu starp ES dalībvalstīm, tā radot riskus veiksmīgai ES attīstībai nākotnē, min deputāti.

Noslēgumā deputāti atgādina, ka ES tika izveidota kā neatkarīgu valstu savienība, un jebkādiem lēmumiem saistībā ar migrācijas politiku būtu jābūt balstītiem brīvprātīguma, nevis vairākuma gribas uzspiešanas principos.

Iesniegumu EK parakstījuši 23 Saeimas deputāti no Nacionālās apvienības, Latvijas Reģionu apvienības, Zaļo un zemnieku savienības un no partijām "No sirds Latvijai" un "Saskaņa".

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka EK ir uzsākusi formālu procedūru pret Poliju, Čehiju un Ungāriju par pārkāpumiem saistībā ar EK bēgļu ārkārtas pārcelšanas un pārmitināšanas shēmu.

Tiesiskā procedūra uzsākta saistībā ar minēto valstu atteikšanos uzņemt bēgļus ES noteiktās shēmas ietvaros, par kuru vienojās visas 28 ES dalībvalstis.

Plānots noteikt, ka valstīm, kas neuzņems bēgļus, būs jāatvadās no ES fondiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!