Foto: LETA

Nacionālā apvienība VL-TB/LNNK, kas pirmdien turpināja Valsts prezidenta Andra Bērziņa ierosināto sarunu raundu ar partijām par valstij būtiskiem jautājumiem, prezidentu informēja par ieceri runāt ar politiskajiem oponentiem par "absolūto minimumu", par ko politiķiem būtu jāvienojas, lai "nesaskaņas neiznestu uz ielām".

VL-TB/LNNK pārstāvis Eiropas Parlamentā Roberts Zīle prezidentam arī pauda pārliecību, ka nevajadzētu būt grūtībām Saeimā ratificēt Eiropas Savienības līguma grozījumus, kas paredz eiro zonas fiskālās stabilitātes instrumenta izveidi.

NA līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars pēc tikšanās pie prezidenta sacīja, ka VL-TB/LNNK kā sabiedrības saliedēšanas iespēju redz vienošanos ar politiskajiem oponentiem, tai skaitā "Saskaņas centru", par to, ka "mēs visi gribam dzīvot drošā un mierīgā valstī". Viņš norādīja, ka tāpēc svarīgi, lai politiskās nesaskaņas paliktu tikai politikā, neienāktu sadzīvē un lai nenotiktu nekādas sadursmes. "Runāsim," sacīja Dzintars, paužot cerību, ka visiem politiskajiem spēkiem izdosies panākt sapratni šajā jautājumā.

Savukārt Zīle pastāstīja, ka ar prezidentu pārrunāti arī Lisabonas līguma grozījumi un arī "fiskālās saspiešanas" līgums, kura dalībnieces būtu 17 eiro zonas valstis un citas Eiropas Savienības valstis ārpus monetārās savienības, kuras tam vēlēsies pievienoties.

Zīle, uzsverot, ka viņš gan līgumu lasa kā ekonomists, pauda viedokli, ka Lisabonas līguma grozījumu ratificēšanai varētu pietikt ar vienkāršo vairākumu Saeimā, jo Latvija nav eiro zonā, tāpēc to nekādā veidā nevar ietekmēt lēmums par eiro zonas stabilizācijas fonda izveidošanu.

Zīle pieļāva, ka juridiski strīdīgs jautājums vispār ir, vai šo līgumu Latvijai ir nepieciešams ratificēt, neesot eiro zonā, tomēr "ja mēs vēlamies to darīt, es te nesaskatu problēmas Latvijai".

Tāpat sarunā ar prezidentu VL-TB/LNNK pārstāvji atgādināja savu iepriekš nerealizēto programmu, kas paredzēja atbalstu pirmā mājokļa pircējiem, paužot apņēmību pie šī jautājuma strādāt, sacīja Zīle.

Jau ziņots, ka prezidents trešdien uzsāka sarunas ar Saeimā pārstāvētajiem politiskajiem spēkiem, lai izprastu partiju nostāju par valsts attīstības mērķiem un būtiskajiem fiskālajiem jautājumiem, par kuriem tuvākajā laikā būs jālemj parlamentā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!