Opozīcijā esošā lielākā Saeimas frakcija "Saskaņa" lūgusi Valsts prezidentu Raimondu Vējoni dot apvienībai 10 dienas valdības veidošanai, žurnālistiem pēc tikšanās ar prezidentu teica "Saskaņas" frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Valērijs Agešins.

"Mēs esam ļoti optimistiski šodien, jo domājam labas domas un darām labus darbus," viņš sacīja.

Agešins minēja - ja "Saskaņa" neiesaistīsies valdības veidošanā, šis process būs nepilnīgs un nepilnvērtīgs. Cilvēki redz to, ka varas partijas cīnās par amatiem, nemitīgi kašķējas, viņš uzsvēra.

"Mēs prezidentam izteicām konkrētu priekšlikumu - dodiet mums 10 dienas valdības veidošanai. Ja mums neizdosies, lai valdību mēģina veidot otrā, trešā, ceturtā partija utt.," viņš klāstīja. Pagaidām gan "Saskaņa" neatklāj, kas būtu partijas kandidāts Ministru prezidenta amatam.

Šis arī esot īstais brīdis sākt diskusijas par ministriju optimizāciju. "Saskaņas" ieskatā varētu apvienot Finanšu ministriju un Ekonomikas ministriju, kā arī Izglītības un zinātnes ministriju un Kultūras ministriju.

"Prezidents ir ļoti sarežģītas izvēles priekšā," piebilda Agešins, minot, ka no Vējoņa jūtama negatīva attieksme pret to, kā "viss ir bijis valdībā līdz šim".

"Valstī ir izveidojies varas monopols," vērtēja deputāts Ivars Zariņš (S), norādot, ka konkurenci var radīt tikai "Saskaņa".

Savukārt deputāts Andrejs Elksniņš (S), vērtējot partijas "Vienotība" līderes Solvitas Āboltiņas atbilstību Vējoņa nosauktajiem kritērijiem premjera amata kandidātiem, uzsvēra, ka "Vienotība" uzurpējusi sev tās tiesības, kas Satversmē paredzētas Valsts prezidentam.

Jau vēstīts, ka Vējonis ceturtdien sāka konsultācijas ar Saeimā pārstāvēto partiju pārstāvjiem par jaunās valdības izveidi.

Ceturtdien prezidentam paredzētas tikšanās ar trīs lielāko parlamentā pārstāvēto partiju pārstāvjiem - sociāldemokrātiskās partijas "Saskaņa", "Vienotības" un Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) pārstāvjiem.

Vējonis iepriekš uzsvēra, ka ar diskusijām par jaunas valdības izveidi nedrīkst vilcināties.

Tāpat ziņots, ka pašlaik valdības veidošanu uzņēmusies partija "Vienotība".

Ministru prezidente Laimdota Straujuma par valdības demisiju paziņoja 7. decembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!