Foto: Saeimas administrācija

Lielākā Saeimā pārstāvētā partija, opozīcijā strādājošā apvienība "Saskaņas centrs" (SC) iebilst pret Labklājības ministrijas (LM) ieceri sākt paaugstināt pensionēšanās vecumu Latvijā jau no 2014.gada, brīdinot, ka arī šo jautājumu varētu nodot lemšanai referendumā, liecina SC paziņojums presei.

Labklājības ministrija (LM) rosinājusi no 2014.gada sākt pakāpeniski paaugstināt pensionēšanās vecumu, līdz tas sasniegs 65 gadus. 2014.un 2015.gadā pensionēšanās vecumu paredzēts paaugstināt par trīs mēnešiem, no 2016.gada – ik gadu par pusgadu. Patlaban pensionēšanās vecums Latvijā ir 62 gadi. Vienlaikus plānots paaugstināt arī priekšlaicīgās pensionēšanās vecumu.

SC paziņojumā norāda, ka gadījumā, ja Saeimas vairākums atbalstīs lēmumu par pensionēšanās vecuma paaugstināšanu, opozīcija vērsīsies pie Valsts prezidenta ar lūgumu šīs izmaiņas likumā neizsludināt.

SC Saeimas deputāts Andrejs Klementjevs norāda, ka SC pret pensionēšanās vecuma paaugstināšanu Latvijā iebilst vairāku iemeslu dēļ. "Pirmkārt, Latvijā dzīves ilgums ir pārāk mazs. Vidēji, atbilstoši 2010.gada datiem, vīrieši dzīvo tikai 67 gadus, bet sievietes – 77 gadus. Ja pensijas vecums tiks paaugstināts līdz 65 gadiem, daudzi vīrieši līdz pensijai gluži vienkārši nenodzīvos. Un tas var atsaukties uz motivāciju maksāt nodokļus – kāda jēga, ja normālu pensiju tāpat nesaņemsi?" skaidro SC Saeimas deputāts.

Klementjevs norāda arī, ka tieši pirmspensijas vecuma ļaudīm ir īpaši grūti atrast darbu. Tas ir viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc daudzi cilvēki pirmspensijas vecumā izmanto iespēju doties pensijā priekšlaikus. "Nav jēgas paaugstināt pensijas vecumu, ja netiek radītas jaunas darba vietas," piebilst SC deputāts.

Tāpat, pēc viņa sacītā, ir pāragri lemt par pensijas vecuma palielināšanu, kamēr valsts par prioritāti neizvirzīs iedzīvotāju dzīves ilguma paaugstināšanu un arī nespers praktiskus soļus šī mērķa sasniegšanai.

"Mēs pieliksim visas pūles, lai saglabātu iespēju doties pensijā 62 gadu vecumā," atzīmē Klementjevs, norādot, ka parlamenta konstitucionālais mazākums – 34 deputāti – var apturēt likuma publicēšanu, vēršoties pie Valsts prezidenta.

"Saskaņas centram" ir 31 deputāts, bet domāju, ka opozīcijas kolēģu [Zaļo un zemnieku savienības] deputātu vidū spēsim atrast vēl trīs deputātu atbalstu. Likuma publicēšana tiek apturēta uz diviem mēnešiem. Šajā laikā būs jāsavāc 10% vēlētāju parakstu, kas iestājas pret pensijas vecuma paaugstināšanu. Ja paraksti tiks savākti, par likuma pieņemšanu jārīko referendums. Vienīgā iespēja valdošajai koalīcijai izvairīties no tautas nobalsošanas – pieņemt likumu atkārtoti ar trīs ceturtdaļām deputātu balsu. Taču tas nav iespējams: "Saskaņas centram" ir 31 balss, lai šādu iespēju bloķētu," brīdina SC deputāts.

Jau vēstīts, ka iepriekš LM plānoja pensionēšanas vecumu pakāpeniski celt no 2016.gada. Taču LM plāni mainījās, jo ministrija lēma rosināt pakāpeniski sākt paaugstināt pensionēšanās vecumu Latvijā divus gadus ātrāk – no 2014.gada. Šis ierosinājums šonedēļ atbalstīts Ministru kabineta komitejā. Galīgais lēmums šajā jautājumā ir jāpieņem Saeimā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!