Foto: LETA

Politiskā apvienība "Saskaņas centrs" (SC) plāno uzrunāt visas Saeimas frakcijas par turpmākajiem priekšlikumiem nepilsoņu problēmas risinājumam.

Kā sacīja SC frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Valērijs Agešins, SC mēģināšot uzrunāt visas frakcijas nepiespiestā gaisotnē, kuluāros ar mērķi saprast, kas tieši pārējas partijas neapmierina SC paustajos priekšlikumos un vai ir iespējami kompromisi šajā jautājumā.

Agešins norādīja, ka SC vēlās uzrunāt frakciju pārstāvjus un izrunāt SC priekšlikumus jau nākamnedēļ.

Kā ziņots, nepilsoņu jautājuma risinājumam SC piedāvā atzīt pēc 1991.gada 21.augusta nepilsoņu ģimenēs dzimušos bērnus par Latvijas pilsoņiem, paredzot viņu tūlītēju reģistrāciju bez atsevišķas procedūras, atzīt visu Latvijā akreditēto skolu absolventus par pilsoņiem reģistrācijas kārtībā, kā arī samazināt naturalizācijas ierobežojumus un atvieglot naturalizācijas noteikumus, pirmkārt, gados veciem cilvēkiem un cilvēkiem ar īpašām vajadzībām.

Vienlaikus SC piedāvā, līdzīgi kā citu Eiropas Savienības valstu pilsoņiem, piešķirt arī Latvijas nepilsoņiem vēlēšanu tiesības pašvaldību vēlēšanās, pieņemt vietējo referendumu likumu, paredzot iespēju tajā piedalīties visiem attiecīgās teritorijas pastāvīgajiem iedzīvotājiem, tātad arī nepilsoņiem, atcelt ierobežojumus nepilsoņiem vērsties Saeimā ar kolektīviem iesniegumiem, lai arī nepilsoņiem nodrošinātu dialoga iespējas ar valsts varu, kā arī pārskatīt profesiju aizliegumus un citus sociāli ekonomisku tiesību ierobežojumus nepilsoņiem.

Jau ziņots, ka "nepilsoņu referenduma" organizatori 4.septembrī CVK iesniedza 12 779 parakstus ar mērķi rīkot referendumu par automātisku pilsonības piešķiršanu nepilsoņiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!