Foto: F64

Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) neuzskata, ka būtu pārkāpusi kādus solījumus saistībā ar pensiju pārrēķināšanu.

Otrdien pēc valdības sēdes viņa žurnālistiem skaidroja, ka valdība iepriekš solījusi jautājumu par pensijām skatīt līdz ar 2016.gada budžetu. Taču tā skatīšana valdībā vēl nav sākta.

Straujuma arī norādīja, ka ir gatava piedāvāt alternatīvas visu pensiju pārrēķināšanai nākamgad, proti, vispirms pārrēķināt pensijas, kas mazākas par 200 eiro. "Taisnīgāk būtu vispirms pārrēķināt mazās pensijas," sacīja premjere.

Viņa arī uzsvēra, ka neredz veidu, kā 2016.gada budžetā varētu īstenot labklājības ministra Ulda Auguļa (ZZS) piedāvājumu pārrēķināt visiem pensionāriem piešķirtās pensijas.

Pensionāru federācijai ir tiesības vākt parakstus par valdības demisiju, taču neatkarīgi no tā, kurš būs labklājības ministrs vai premjers, naudas nebūs, uzsvēra Straujuma, vienlaikus apliecinot, ka pati neplāno demisionēt.

"Es neesmu gatava atbalstīt 30 miljonu eiro piešķiršanu pensijām no nākamā gada budžeta, jo naudas vienkārši nav," teica Straujuma, solot nepakļauties jebkādam spiedienam "plosīt budžetu".

Jau vēstīts, ka Augulis izplatījis paziņojumu, norādot, ka krīzes laikā piešķirtās pensijas ir jāpārrēķina jau no 2016.gada.

Labklājības ministrijas virzītās izmaiņas likumprojektā "Par valsts pensijām" paredz, ka Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra pārskatīs pensijas apmēru tiem cilvēkiem, kuriem, aprēķinot pensiju, pensijas kapitāla noteikšanā ir ņemti vērā negatīvie apdrošināšanas iemaksu algu indeksi jeb indeksi, kas mazāki par skaitli "1".

LM rosina 2010.gadā piešķirtās pensijas pārrēķināt 2016.gadā, 2011.gadā piešķirtās pensijas pārrēķināt 2017.gadā, bet 2012., 2013., 2014. un 2015.gadā piešķirtās pensijas pārrēķināt 2018.gadā. Savukārt pensiju indeksācijā turpmāk līdzšinējo 25% vietā tiktu ņemti vērā 50% no apdrošināšanas iemaksu algas reālā pieauguma procentiem.

Saeima par likumprojektu galīgajā lasījumā lems šā gada 18.jūnijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!