Foto: LETA
Vairāk nekā 150 aktīvisti vēstulē valsts augstākajām amatpersonām aicina nekavējoties apturēt Skanstes tramvaja līnijas projektu, kamēr netiek dokumentēts, ka līnija neskars Lielo kapu teritoriju.

Vēstulē uzsvērts, ka Rīgas domes (RD) priekšsēdētāja Nila Ušakova (S), RD Satiksmes departamenta pārstāvju un deputātu skaidrojumi ir pretrunīgi un tiek teikts gan tas, ka neviens apbedījums netiks skarts, gan apstiprināts tas, ka kapu teritorijā būs apbūve. Turklāt RD sēdē izplatītā tramvaja projekta ieceres shēma apliecina, ka tramvaja līnijai nepieciešamais braucamās daļas paplašinājums atradīsies kapos.

"Rīgas Lielie kapi ir unikāls Latvijas vēstures objekts. Tos politisku iemeslu dēļ slēdza padomju okupācijas gados. Kapi "de facto" tika pakļauti sankcionētai un nesankcionētai demolēšanai," uzsver autori, atgādinot, ka pāri kapu teritorijai tika izveidota Senču iela. "Iespējamā tramvaja līnija kapu teritorijā būtu amorālās padomju politikas turpinājums, vēsturiskās atmiņas iznīcināšanas mēģinājums. Tas vērstos pret kapos apbedīto Rīgas un Latvijas cēlāju, brīvības cīņu varoņu un tautas dižgaru piemiņu," klāsta idejas pretinieki, saskatot vēršanos pret Latvijas identitāti un vēsturi.

Vēstules autori iebilst pret jebkādu būvniecības ieceri, kas skar Lielo kapu teritoriju vai kādu no apbedījumiem un aicina apturēt Skanstes līnijas projektu, kamēr nav dokumentēts, ka tramvaja būves laikā netiks skarta Lielo kapu teritorija, tostarp neviens no apbedījumiem.

Vienlaikus pašvaldība tiek aicināta izskatīt arī citas Rīgas pilsētas un Skanstes rajona transporta attīstības shēmas un tās publiski pamatot.

Tāpat Lielajiem Kapiem būtu jāpiešķir nacionālo interešu objekta statuss, jāatceļ ielu sarkanās līnijas Lielo kapu teritorijā, kā arī būtu jāizvērtē Lielo kapu juridiskās piederības jautājums u.c.

Vēstuli, kas nosūtīta Valsts prezidentam Raimondam Vējonim, Saeimas priekšsēdētājai Inārai Mūrniecei (NA), Ministru prezidentam Mārim Kučinskim (ZZS), satiksmes ministram Uldim Augulim (ZZS), kultūras ministrei Dacei Melbārdei (NA), finanšu ministrei Danai Reizniecei - Ozolai (ZZS) un Latvijas evaņģēliski luteriskās baznīcas arhibīskapam Jānim Vanagam, var parakstīt arī elektroniski portālā manabalss.lv.

Jau vēstīts, ka 11. oktobrī Rīgas domes deputāti ārkārtas sēdē atbalstīja Skanstes tramvaja līnijas projektēšanas sākšanu.

Pirmdien Centrālajai finanšu un līgumu aģentūrai (CFLA) paredzēts iesniegt visus nepieciešamos dokumentus Kohēzijas fonda (KF) finansējuma piesaistei Skanstes tramvaja līnijas izbūves projektam.

Iecerēts, ka jaunā līnija savienos esošo maršrutu tīklu – 6. tramvaja maršrutu, šķērsojot 11. tramvaja maršrutu, ar 5. un 9. tramvaja maršrutu. Jaunizbūvētā tramvaja līnijas posma garums ir aptuveni 3,6 kilometri.

Tāpat projekta ietvaros plānots rekonstruēt 5. un 9.tramvaju maršrutu posmā no Pētersalas ielas līdz Centrāltirgus lokam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!