Par Rīgas domes (RD) lēmumu nepārdot Lucavsalu līksmo mazdārziņu nomnieki, kuri aktīvi vērsās pret RD piederošo zemes gabalu pārdošanu. Vides aizsardzības kluba viceprezidente Elita Kalniņa pastāstīja, ka šis ir viens no piemēriem, kā sabiedrībai kopīgiem spēkiem iespējams panākt vēlamo rezultātu.

"Šī bija vieta, kas ir lielisks piemērs, kurā varēja apvienoties visas paaudzes, visas valodas. Šī ir īsta integrācijas sala," portālam "Delfi" norādīja Kalniņa, piebilstot, ka cīņā pret salas pārdošanu iesaistījušies dažādu vecumu un tautību cilvēki.

Uz salas ikdiena rit ierastajā ritmā, zied puķes un no zemes izspraukušās dilles, burkāni, ķiploki,– kas nu kurā dārziņā. "Tā ir fantastiska dāvana pilsētas vidū," uzsver Kalniņa.

Lai apturētu Lucavsalas pārdošanu vākti ne tikai paraksti un rīkoti piketi, bet pat saskaitīti uz salas augošie koki - tiek lēsts, ka uz salas to ir aptuveni 12 000. "Tik daudz koki mums ir, un kāds gaiss mums ir!" stāsta Ģimenes dārziņu apvienības "Jumpravsala" valdes priekšsēdētāja Rasma Griņa, uzsverot, koku nozīmību skābekļa ražošanas procesā. Tāpat Griņa skaidro, ka Lucavsalā mazdārziņus iekopj ne tikai pensionāri, bet arī jaunās ģimenes.

Portāls "Delfi" vēstīja, ka 10. jūnijā Rīgas mērs Nils Ušakovs paziņoja par lēmumu nepārdot RD piederošos zemesgabalus Lucavsalā, lai gan iepriekš bija plānots izsolē pārdot zemi 102,9 hektāru platībā.

Kā iepriekš norādījusi Griņa, Rīgas mērs mazdārziņu nomniekiem atvainojies par lēmumu Lucavsalu pārdot, neņemot vērā viņu intereses.

Tāpat Ušakovs norādījis, ka Lucavsala tiks attīstīta kā zaļā zona, lai gan pirms tam izskanēja informācija, ka RD tur plānojusi izbūvēt stāvlaukumu.

Lēmumu desmit Lucavsalā esošos zemes gabalus pārdot izsolē RD pieņēma 2014. gada 8. jūlijā. Toreiz RD priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks skaidroja, ka lēmums par pārdošanu pieņemts, jo pašvaldībai nav un nebūs naudas, lai sakārtotu un uzturētu tik apjomīgu teritoriju. Viņš norādīja, ka tajā nepieciešamas apjomīgas investīcijas infrastruktūras izbūvei. Izsoles sākumcena – 26,58 miljoni eiro – tika apstiprināta pērnā gada 29. jūlijā Rīgas pilsētas pašvaldības īpašuma privatizācijas komisijas sēdē. Izsole tika plānota tā paša gada 10. jūlijā, taču uz to nepieteicās neviens pretendents, tādēļ tā nenotika.

Saskaņā ar Griņas pausto, ''Jumpravsalas'' pārstāvji dārziņu Lucavsalā sākuši iekopt jau 1907. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!